Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ostrov na konci světa, kam se neodvažuje vkročit ani nejodvážnější dobrodruh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Sentinelci nebo také Sentinelové se brání kontaktu s okolním světem, takže jsou jedni z posledních lidí na světě nedotčených moderní civilizací. Ilustrační foto.

John Allen Chau, americký evangelický misionář, se stal nešťastnou obětí své odvahy a odhodlání proniknout na jedno z nedostupných míst světa – ostrov Severní Sentinel, obývaný kmenem Sentinelců.

Článek

Ostrov North Sentinel se nachází v Bengálském zálivu, v Andamanských a Nikobarských ostrovech. Je důležitou oblastí pro hnízdění a rozmnožování stěhovavých ptáků a také domovem Sentinelců, kteří jsou jednou z nejizolovanějších skupin obyvatel na světě. Ostrov je velmi malý, má rozlohu pouhých tři a půl čtverečního kilometru, a je obtížné se na něj dostat. Jediný způsob, jak se na něj dostat, je proplout malým, velmi zrádným kanálem, který je plný korálových útesů, skal a dalších nebezpečí.

Každý, kdo se pokusí o nepovolený vstup na ostrov, riskuje konflikt s místními obyvateli, kteří jsou extrémně nedůvěřiví a nepřátelští vůči cizincům. John Allen Chau byl člověkem s velkou vírou a odvahou. Jeho cílem bylo evangelizovat jeden z posledních civilizaci nedotčených kmenů na světě. Jeho plán byl riskantní a nebezpečný, ale přesto se rozhodl ho uskutečnit. Najal místní rybáře, kteří měli za úkol dopravit ho na ostrov. Rybáři byli dobře obeznámeni s nebezpečím, které ostrov představoval, ale přesto souhlasili, když jim Chau nabídl částku, která byla v přepočtu více než 8 000 Kč.

Nabídka peněz, kterou Chau rybářům učinil, byla pro ně neodolatelná. Věděli, že cesta na ostrov je nezákonná a mimořádně riskantní, ale přesto se rozhodli pomoci misionáři proniknout na ostrov. Jejich rozhodnutí však mělo tragické následky.

Když Chau vstoupil na ostrov, setkal se se silným odporem ze strany Sentinelců. Jeho pokus o evangelizaci skončil tragicky, když byl zabit místními obyvateli. Jeho smrt připomíná nebezpečí, které představuje vměšování do kultury a života izolovaných kmenů. Přestože byl Chau motivován dobrou vůlí a vírou, jeho nepovolený vstup na ostrov vedl k tragickému konci. Jeho příběh nám připomíná, že respekt k cizí kultuře a jejímu způsobu života je nesmírně důležitý.

Izolace Severního Sentinelu

Detaily o jednom zvláštním místě na naší planetě. Je to ostrov, který je ve skutečnosti domovem pro neobvyklý kmen, známý jako Sentinelci. Tito lidé žijí svůj každodenní život odděleni od zbytku světa, což je velmi fascinující. Jejich životní styl se výrazně liší od našeho, kdy odmítají jakýkoliv kontakt s vnějším světem, což je zvláštní zejména v naší digitální době, kdy se zdá, že je téměř nemožné nějak se izolovat.

Svou agresivitou vůči všem vetřelcům si tento kmen vysloužil respekt. Svou izolaci chrání jako vzácný poklad, který nesmí být narušen. Je to zvláštní, ale zároveň fascinující, jak tento kmen zůstává věrný svým tradičním hodnotám a způsobům života, zatímco zbytek světa se neustále vyvíjí a mění. Můžeme se jen domnívat, jaký je život v takovém izolovaném prostředí, kde není žádný kontakt s vnějším světem. Je to jako malý svět uprostřed oceánu, který žije svým vlastním tempem a podle svých vlastních pravidel.

Ochrana Sentinelců

Indická vláda, která je suverénem nad daným ostrovem, si velmi váží a chrání jeho izolaci. Tato izolace je nejen produktem geografické vzdálenosti ostrova od hlavní pevninské části Indie, ale je také výsledkem rozumné politiky. Indická vláda chápe, jak důležité je zachování kulturní a sociální jedinečnosti místního kmene, který na ostrově žije, a je odhodlána jej chránit před vnějšími vlivy a rušivými prvky.

To vede k tomu, že jakýkoli pokus o návštěvu ostrova nebo navázání kontaktu s jeho obyvateli je přísně trestán. Indická vláda trestá ty, kdo ignorují tato pravidla, a důsledně se snaží zajistit, aby život obyvatel ostrova nebyl narušen. Podle indické vlády je tato izolace a ochrana nezbytná nejen pro zachování kulturního dědictví a jedinečnosti místního kmene, ale také pro jeho přežití. Je důležité pochopit, že tento kmen není adaptován na moderní společnost a nemá imunitu proti mnoha nemocem.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Přesný počet Sentinelců není znám. Odhady jsou od 50 až k 500. V roce 2001 indická vláda zaznamenala 39 jedinců 21 mužů a 18 žen. Ilustrační foto.

Důvod jejich neochoty komunikovat s vnějším světem není jasný a pravděpodobně souvisí spíše s jejich kulturou. Je důležité si uvědomit, že kmenoví lidé nejsou vždy tak nepřátelští a bojovní, jak by se nám mohlo zdát. Ve skutečnosti je většina z nich pravděpodobně schopna mírumilovně a produktivně komunikovat s ostatními lidmi. Avšak ti, kteří byli dlouhou dobu izolováni, budou zřejmě vůči cizincům podezřívaví. Je také možné, že zuřivě chrání sami sebe, svou zemi a svou kulturu a cítí se ohroženi vlivem cizinců.

Anketa

Jaký je váš názor na to, že izolovaný kmen Sentinelců indická vláda chrání před veškerým vnějším světem?
- souhlasím s ochranou a izolací Sentinelců
94,8 %
- nesouhlasím s ochranou a izolací Sentinelců
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 480 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Souostroví

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz