Hlavní obsah
Finance

Platit hotově? Ne, jdu jinam! Jen neschopnost vyjednat si výhodnější poplatek s bankou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jarmoluk, Pixabay

Více než dvě třetiny Čechů v současnosti preferují bezhotovostní platby, což je trend, který se udržuje od přelomu roku. Chytré telefony se stávají stále oblíbenějším nástrojem pro provedení těchto transakcí.

Článek

Následující údaje vyplývají z červencového průzkumu představeného novinářům zástupci KB SmartPay, dceřiné společnosti Komerční banky.

Pokud má obchodník nebo hostinský obchodní místo označené symbolem, že přijímá platební karty, je jeho smluvní povinností tyto karty akceptovat.

Pokud obchodníci nepřijímají platební karty a zákazníci nemají dostatek hotovosti, v 57 % případů se nákup neuskuteční a zákazník jde nakupovat jinam. Před několika měsíci by tuto situaci řešilo 48 % zákazníků odchodem, zatímco 52 % by šlo vybrat hotovost z nejbližšího bankomatu a vrátilo by se zpět do obchodu. Dnes by se pro tento krok rozhodlo pouze 40 % zákazníků.

Obchodníci by si měli se svou bankou vyjednat takovou smluvní provizi, aby akceptovali jakékoliv částky platby a vyhnuli se tak případným sporům s klienty.

Obchodníci a hostinští svou neschopnost vyjednat si nízkou provizi za platby kartou pak řeší neakceptací platebních karet nebo omezují její výši, tím že si stanovují minimální částky.

Rianna Cleary porodila ve vězeňské cele sama, dozorci volání o pomoc ignorovali

Průzkum také ukázal, že pětina respondentů již obvykle nenosí u sebe hotovost. Pokud nějakou mají, jedná se obvykle o částky mezi 300 a 800 Kč. Počet lidí, kteří u sebe nosí méně než 300 Kč v hotovosti, se zvýšil o 2 %. Platba chytrým telefonem se stává stále oblíbenější, zvláště u mladé generace.

Jejich filozofie je, že telefon mají pořád u sebe, tak proč riskovat ztrátu karty. I když klasická platební karta zůstává na prvním místě v bezhotovostních platbách, počet plateb smartphonem se zvýšil o 10 %.
Jitka Palatová, generální ředitelka KB SmartPay, www.ctk.cz

Naopak platba chytrými hodinkami se s 4 % podílem zatím neuchytila. Nicméně se očekává, že s příchodem mladší generace se jejich podíl zvýší. Bezhotovostní platby nabízejí tři hlavní výhody: rychlost transakce, přehled o provedených platbách online a možnost získat zpět část peněz za provedený nákup. Tato zjištění pochází z průzkumu, který pro KB SmartPay provedla průzkumná agentura Ipsos. V některých případech jsou obchodníci neochotní přijímat platby kartou, což může být pokus o snížení daňových odvodů.

Obchodníci mohou mít pocit, že práce s hotovostí je pro ně levnější než provoz terminálu, nebo že zájem zákazníků o platbu kartou není dost velký. Ale může to být také způsob, jak snížit daňovou povinnost.
Michal Skořepa, analytik České spořitelny , www.ctk.cz

Navzdory rostoucí popularitě bezhotovostních plateb odmítl Senát v únoru návrh na ústavní zakotvení práva na platbu v hotovosti. Tento návrh předložili senátoři z ODS a TOP 09 v reakci na obavy, že rozvoj digitalizace povede k povinným bezhotovostním platbám nebo úplnému vytlačení hotovosti.

Existuje několik důvodů, proč čím dál tím více Čechů přechází na bezhotovostní platby:

Bezpečnost: Toto je obrovský faktor, který lidi vede k používání bezhotovostních plateb. Držení hotovosti může být riskantní, zvlášť pokud jde o velké částky. Bezhotovostní platby, jako jsou kreditní karty nebo mobilní platby, jsou všeobecně považovány za bezpečnější.

Ibiza – Amnesia & Privilege párty, sex a krásné pláže

Pohodlí: Bezhotovostní platby jsou obvykle rychlejší a snazší než platby hotovostí. Nemusíte se starat o to, že byste měli dostatek hotovosti, a nemusíte se také starat o drobné. Sledování výdajů: Bezhotovostní platby umožňují lidem snadno sledovat své výdaje a spravovat svůj rozpočet. Technologický rozvoj: S rozvojem technologií a rostoucí popularitou mobilních plateb a online nákupů se stává bezhotovostní placení stále dostupnějším a výhodnějším. Podpora obchodníků a institucí: Mnoho obchodníků a institucí nyní preferuje bezhotovostní platby a někdy dokonce nabízí slevy nebo jiné výhody pro ty, kteří platí bezhotovostně.

Přijímáním platebních karet bez rozdílu mohou obchodníci svým zákazníkům poskytnout pohodlí a komfort z nakupování nebo čerpání služeb.

Vládní iniciativy: Vláda a centrální banka mohou také podporovat bezhotovostní platby tím, že zavádějí různé iniciativy, jako jsou bezhotovostní transakce, a tím, že poskytují vzdělávání o výhodách bezhotovostních plateb.

Foto: Petr Janaš, help.gopay.com

Přehled poplatků pro regulované platební karty.

Ceny v tabulce jsou jen orientační, provize je výsledkem vyjednávání a ceny jsou smluvní. Klienti se už nechtějí vracet k hotovostním platbám, tudy cesta nevede.

Tabulka: GoPay

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz