Hlavní obsah
Aktuální dění

Požár diskotéky: Rodičům poslala poslední rozechvělou zprávu: „Mami, mám tě ráda. Zemřeme.“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Kolik podobných incidentů musí ještě nastat, než budeme považovat bezpečnost za prioritu?

Záchranáři ve Španělsku pokračují v prohledávání trosek tří nočních klubů ve městě Murcii, které byly zničeny požárem. Doposud bylo nalezeno třináct těl, ale policie se obává, že jejich počet by mohl ještě stoupat.

Článek

Požár začal kolem 6 hodiny ráno v klubu La Fonda a rozšířil se do sousedních klubů Teatre a Golden. Tři pohřešovaní lidé byli nalezeni živí mimo klub. V pondělí v 7:30 už nebyla nalezena žádná další těla, ale policie nevylučuje, že počet obětí se může zvýšit. Z dosud nalezených obětí byli tři identifikováni pomocí otisků prstů.

Svědci tvrdí, že plameny vznikly v klimatizačním potrubí a během několika sekund se rozšířily a zasáhly 13 lidí. Identifikace jejich ohořelých těl je složitým procesem, který bude trvat několik dní.

Identifikace ostatních těl může trvat několik dní, jelikož je třeba odeslat vzorky DNA do Madridu ke zpracování. Stále je pohřešováno několik osob, mezi nimi i pár Jorge a Rosa, kteří cestovali do Murcie z nedalekého města Caravaca se dvěma přáteli. Čtyři lidé byli ošetřeni pro inhalaci kouře. Většina těl byla nalezena v prvním patře klubu La Fonda, kde pravděpodobně požár vypukl. Teplota v klubu mohla dosáhnout mezi 1 000 a 1 500 °C.

Jorge, Rosa a další dva přátelé společně podnikli cestu, která se pro ně stala osudnou. Svým rodičům poslala poslední rozechvělou zprávu: „Mami, mám tě ráda. Zemřeme.“ Jeho otec, zlomený zármutkem, se následně ukázal u bran Palacio de los Deportes de Murcia, kde se shromažďovaly rodiny, jen pár metrů od místa tragédie, kde oheň pohltil jeho milovaného syna.

Mami, mám tě ráda. Zemřeme.
Muž novinářům přehrál na mobilním telefonu zvukovou zprávu, kterou dcera poslala své matce, www.elmundo.es

Tato skupina čtyř přátel pocházela z města Caravaca a několik jejich známých se připojilo, aby pomohlo s identifikací obětí. Bryan Alexander, dlouholetý přítel, který z Ekvádoru přišel před více než 20 lety, cestoval s matkou Jorgea do Murcie. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom je pomohli najít… nebo je identifikovat,“ řekl, když naděje s každou další hodinou slábla. Hledali se jakékoliv indicie – fotografie, tetování, řetízky, náušnice… cokoliv, co by mohlo pomoci.

Španělský král i premiér vyjádřili svou soustrast a poděkovali záchranářům za jejich práci. Město vyhlásilo tři dny smutku a vlajky byly spuštěny na půl žerdi.

Tato tragédie nás nutí zamyslet se nad bezpečností v nočních klubech. Je zřejmé, že bezpečnostní opatření nebyla dostatečná a nezabránily tomuto katastrofálnímu incidentu. Je třeba přijmout další kroky k zabezpečení podobných míst, aby se podobné tragédie v budoucnu předešlo.

Tato událost zasáhla celou Španělskou společnost a navždy ovlivní životy těch, kteří ztratili své blízké. Šok, zármutek a nepochopitelná bolest. Je třeba připomenout, že za každým z těchto jmen, která jsou nyní spojována s touto tragédií, byl člověk s jeho vlastními příběhy, sny a touhami. Mnoho z nich bylo mladých lidí, kteří měli před sebou celý život.

Tato tragédie nás také nutí zamyslet se nad otázkou bezpečnosti. Kolik podobných incidentů musí ještě nastat, než budeme považovat bezpečnost za prioritu? Bezpečnost v nočních klubech a podobných zařízeních musí být zvýšena. Bezpečnostní opatření by měla zahrnovat nejen protipožární systémy, ale také jasné a snadno dostupné východy pro případ nouze. Je také nezbytné zajistit správné a rychlé informování návštěvníků o tom, co dělat v případě vzniku požáru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz