Hlavní obsah
Jídlo a pití

Proč milujeme obložené chlebíčky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš

Obrovskou popularitu získaly obložené chleby po zavedení železnic. Cestující si je totiž mohli odnést do vlaku. Na počátku 30. let se rodí česká národní specialita – chlebíček – mladší bratr zahraničních sendvičů.

Článek

Obložený chlebíček je tradiční české jídlo, které se skládá z plátku pečiva (nejčastěji bagety nebo rohlíku), který je potřený máslem nebo pomazánkou a obložený různými druhy uzenin, sýrů, zeleniny, vajec, ryb nebo jiných potravin. Chlebíčky se často zdobí okurkou, rajčetem, vejcem, křenem, petrželkou nebo jinými bylinkami a kořením.

Obložené chlebíčky jsou oblíbené jako rychlé občerstvení, před-jídlo nebo součást bufetu na různých večírcích, oslavách a jiných společenských událostech. V České republice jsou také často k vidění v různých pekárnách, obchodech s rychlým občerstvením nebo v obchodech se smíšeným zbožím.

Existuje mnoho variant a receptů na obložené chlebíčky, které se liší podle regionu, sezóny a individuálních preferencí. Některé z nejpopulárnějších obložených chlebíčků zahrnují šunku, salám, sýr, vajíčko, tuňák, losos nebo krabí tyčinky.

Některé obložené chlebíčky jsou také zdobeny zeleninou, jako jsou rajčata, okurky, papriky, olivy nebo salátové listy, nebo ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo hrozny. Mnoho lidí také přidává různé druhy dresingů, jako je majonéza, hořčice, jogurt nebo salsa.

Historie obložených chlebíčků v České republice sahá až do 19. století, kdy se začaly objevovat jako součást tradiční české kuchyně. První obchody, které nabízely obložené chlebíčky, se otevřely v Praze v 20. století. Od té doby se staly velmi populární po celé zemi a také v zahraničí.

Veganský recept na letní jahodový koláč s luxusním pudinkem

Obložené chlebíčky lze připravit velmi rychle a jednoduše, což je činí ideálními pro rychlý oběd, svačinu nebo večeři. Jsou také velmi všestranné, protože lze využít téměř jakoukoli kombinaci ingrediencí, podle toho, co máme zrovna doma nebo co nám chutná.

Kromě toho, obložené chlebíčky jsou také velmi výživné. Obsahují mnoho zdravých tuků z másla nebo pomazánek, bílkovin z uzenin, sýrů nebo ryb, a také mnoho vitamínů a minerálů z zeleniny a ovoce. Díky své jednoduchosti, všestrannosti a výživnosti jsou obložené chlebíčky skvělým řešením pro rychlé, zdravé a chutné jídlo.

V posledních letech se také objevují různé moderní variace na tradiční obložené chlebíčky, které zahrnují různé druhy celozrnného pečiva, bezlepkové varianty nebo veganské a vegetariánské verze s tofu, tempehem nebo avokádem. Zkrátka, obložený chlebíček je skvělý příklad toho, jak lze tradiční české jídlo přizpůsobit moderním trendům a potřebám a zároveň zachovat jeho jedinečnou chuť a charakter.

Děsivý případ déjà vu. Bojovnice Assy Traoréová se nevzdává ani po 7 letech

Recept na chlebíček

Ingredience:

- 1 bageta

- Máslo nebo pomazánka podle chuti (např. tvarohová, paštika)

- Uzeniny (šunka, salám, paštika)

- Sýry (eidam, hermelín, niva)

- Zelenina (okurky, rajčata, paprika)

- Vajíčko

- Ryby (tuňák, losos)

- Křen, petrželka, další bylinky a koření podle chuti

Postup:

1. Bagetu nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1 cm. Můžete použít jakýkoliv druh pečiva, který máte rádi - rohlík, chléb, toastový chléb atd.

2. Plátky pečiva potřete máslem nebo pomazánkou podle vaší chuti. Pokud používáte máslo, nechte ho předem změknout, aby se lépe roztíralo.

3. Nyní je na řadě obložení. Začněte uzeninami - na chlebíček položte plátek šunky nebo salámu, případně natřete paštikou.

4. Přidejte plátek sýra. Můžete použít jakýkoliv druh sýra, který máte rádi.

5. Pokud máte rádi vejce, přidejte na chlebíček plátek natvrdo uvařeného vejce.

6. Pokud máte rádi ryby, můžete na chlebíček přidat kousek tuňáka nebo lososa.

7. Chlebíček obložte dle chuti zeleninou - okurkou, rajčetem, paprikou atd.

8. Na závěr chlebíček ozdobte křenem, petrželkou nebo jinými bylinkami a kořením.

9. Chlebíčky podávejte ihned, aby byly pečivo a obložení čerstvé.

Proč všemocní influenceři vždycky dostanou to, co chtějí?

Tipy:

- Můžete experimentovat s různými druhy obložení a přidávat další ingredience, jako jsou olivy, kapary, cibule, majonéza, hořčice atd.

- Chlebíčky můžete také ozdobit křenem, petrželkou nebo jinými bylinkami a kořením.

- Chlebíčky jsou vynikající jako rychlé občerstvení, před-jídlo nebo součást bufetu na různých večírcích a oslavách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz