Hlavní obsah
Cestování

Setkání s posledními zbývajícími červenými slony v Keni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš

Národní park Tsavo East v Keni je ráj červených slonů a milovníků africké krajiny. Červení sloni nejsou nějaký lokální poddruh slona afrického, jejich typické zbarvení pochází od toho, jak se poprašují prachem místní rudé zeminy.

Až se vrátíte domů, možná s náramkem od Masajů na zápěstí a s fotkami zvířat a nádherné přírody v kapse, uvědomíte si, že největším pokladem, který si z Keni odvážíte, jsou vzpomínky a emoce, které ve vás tato magická země zanechala.

Článek

Safari, Masajové, Pekelná kuchyně a město Gede pohřbené v džungli. Tak neváhejte, sbalte si batohy a kufry a pojeďte se mnou objevovat skryté poklady a nezapomenutelné okamžiky, které na vás čekají v této okouzlující africké zemi!

Nejmocnější a nejúžasnější moment na safari

Je brzké ráno, půl šesté, a my se chystáme vyrazit z hotelu Jumbo ve Watamu na dvoudenní dobrodružství – safari. S nadšením a očekáváním nasedáme do našeho džípu, netuše, jaké vzrušující zážitky nás čekají. Cesta ubíhá rychle, všichni jsme ponořeni do svých myšlenek a představ o tom, co nám dnešní den přinese.

Už jsme pár kilometrů za branou parku, míjíme všechna možná zvířata, černobílé stádo zeber přebíhá přes cihlově rudou cestu. Dlouhé krky žiraf na nás koukají při svém cvalu savanou. A najednou se stane něco, co nikdo z nás nečekal. Ten největší červený slon ze stáda, které míjíme, se otočí přímo proti našemu autu. Mohutné tělo se dává do pohybu, slon se rozběhne směrem k nám. Varovně zatroubí, jeho uši se rozmáchnou a hlava se zahoupá ze strany na stranu. Je to, jako by nám říkal: „Co tady rušíte? Tohle je mé území, okamžitě odejděte!“

V tu chvíli to pochopíme všichni. Leknutí prostoupí celou naší skupinou, někdo dokonce vyděšeně vyjekne. Srdce nám buší až v krku, zatajíme dech. Pak se slon otočí a naštvaně odchází, mizí v dáli za svou družinou. Sedím ohromeně a v duchu si říkám: „To byl ten nejmocnější, nejúžasnější moment celého safari.“ Ten obraz svobodného, volného a majestátně sebevědomého tvora, který si nenechá narušit svůj klid, ten ve mně zůstane navždy. Vryl se mi hluboko do paměti.

Pohled na prachově červeného obra, jak se spokojeně stříká temnými vodami ve stínu vysoké trávy, je snad jedním z nejvíce magických a okouzlujících obrazů, které nám Afrika může nabídnout. Ačkoliv teploměr ukazuje téměř čtyřicet stupňů ve stínu, všichni máme husí kůži. To setkání, ten moment, v něm byla obsažena celá síla a krása nespoutané přírody. Velkolepá a dechberoucí.

V duchu děkuji. Děkuji ti, Afriko. Děkuji ti, Keňo. Za to, že jsem mohl být svědkem něčeho tak nádherného, tak nezapomenutelného. Tento zážitek si ponesu ve svém srdci už napořád.

Foto: Petr Janaš

Nejznámějším kmenem v Keni jsou bezesporu Masajové, i když netvoří nejpočetnější skupinu. Dokázali se velice dobře přizpůsobit cestovnímu ruchu a umožňují návštěvu svých vesnic, aby turistům předvedli místní tradice a způsob života.

Masajové jako strážci a poslové své prastaré kultury jsou pevně spjati se svými tradicemi

Masajové, hrdý národ s bohatou historií a kulturou, žijí v souladu s přírodou a udržují si své tradice po mnoho generací. Jejich vesnice, ukrytá mezi zelenými pahorky africké savany, je místem, kde se zastavil čas a kde stále vládnou odvěké zvyky a rituály.

Když jsme se v našem džípu blížili k vesnici Masajů, nebe se zatáhlo těžkými mraky, jako by chtělo zdůraznit význam a vážnost naší návštěvy. Cestou jsme minuli nenápadnou hliněnou stavbu s rezavou plechovou střechou – místní kostel, duchovní srdce zdejší křesťanské komunity Masajů. Víra zde našla své místo vedle starobylých tradic a obojí se prolíná v každodenním životě obyvatel vesnice.

Před vstupem do vesnice se rozprostírá malý trh, kde Masajové nabízejí návštěvníkům své ručně vyráběné suvenýry a šperky. Zaujal mě jeden prodejce s výrazným červeným turbanem na hlavě a precizně – etnicky upravenými vlasy. Po krátkém smlouvání si od něj kupuji jednoduchý náramek z korálků za 5 eur – dárek pro sestru. Dostávám dárek – nástroj na rozdělání ohně – je to drobná připomínka na tento jedinečný zážitek.

S hlavou plnou dojmů a emocí nasedáme zpět do našeho džípu a opouštíme toto fascinující místo. Uvědomujeme si, jak silně jsou Masajové spjati se svými tradicemi, které udržují jejich komunitu pevně semknutou navzdory změnám moderního světa. Masajská společnost je založena na přísné dělbě práce mezi muži a ženami. Zatímco muži mají na starosti pastvu dobytka a obranu vesnice, ženy se starají o veškeré domácí práce a chod každodenního života, včetně stavby a údržby jejich tradičních příbytků – hliněných chýší se slaměnými střechami.

Když procházíme vesnicí, vidíme na stromech se sušit pestrobarevné prádlo Masajů, které kontrastuje s okolní přírodou. Nahlížíme do jedné z kuchyní, kde nás překvapí živá kuřata pobíhající mezi hrnci a kastroly na udusané hliněné podlaze. Uvnitř chýší je jen základní vybavení – žluté plastové kanystry s životodárnou vodou a zvířecí kůže, na kterých Masajové spí. Je to pro nás kulturní šok, vidět, s jak málo věcmi dokážou žít spokojený život. Přes všechnu materiální skromnost drží Masaje pohromadě jejich nezlomná síla tradic, které se předávají z generace na generaci. Tyto zvyky a rituály jsou pojivem, které udržuje jejich komunitu semknutou tváří v tvář výzvám moderního světa. Je obdivuhodné, jak si v dnešní době dokázali uchovat svou jedinečnou identitu a hrdost na své kořeny.

Návštěva vesnice Masajů byla pro nás všechny ve skupině hluboce emotivní zkušeností, která nám umožnila nahlédnout do života této fascinující kultury. Odnesli jsme si nejen suvenýry a fotografie, ale především nezapomenutelné vzpomínky a ponaučení o síle tradic a soudržnosti komunity tváří v tvář proměnám času.

Foto: Petr Janaš

Kaňon Marafa, známý jako Hell`s Kitchen, je neužasnějším místem na keňském pobřeží a neuvěřitelným přírodním zázrakem. Dostat se tam je zajímavé samo o sobě. Hell`s Kitchen vděčí za svůj název vysokým teplotám panujícím uvnitř této rokle.

Pekelná kuchyně – kaňon jako z obrazu mistra moderního umění

Když jsem se poprvé dozvěděl o místě zvaném Pekelná kuchyně v Keni, moje představivost se okamžitě rozjela na plné obrátky. V duchu jsem viděl Gordona Ramsayho, jak v týpí uprostřed africké savany řve na vyděšeného slona, že jeho kari postrádá ten správný říz. Jen jsem doufal, že se nedostane k chilli papričkám, protože slon v tandoori úpravě by byl pro každou kuchyni trochu moc. Ale jak se brzy ukázalo, Marafa Hell's Kitchen je něco úplně jiného než kulinářské dobrodružství nervózního Brita. Je to místo, kde příroda odhaluje svou kreativní stránku a vytváří scenérie, které berou dech. A tak jsem se vydal na cestu – s partou zvědavých dobrodruhů, lahví vody a foťákem, odhodlaný prozkoumat tuto záhadu.

Cesta z prosluněných pláží do nitra Keni je sama o sobě zážitkem. Postupně se krajina mění, civilizace ustupuje a vy máte pocit, že se přesouváte časem a prostorem. A pak, uprostřed zdánlivě nekonečné divočiny, se před vámi objeví místo, které vypadá, jako by sem bylo přeneseno z jiné galaxie. Kaňon v Marafa Hell's Kitchen je mistrovským dílem matky přírody. Jako by zde čas a tlak spojily své síly a vytvořily něco, co nemá nikde jinde na světě obdoby. Barvy skal hrají všemi odstíny, od syté červené až po jemnou béžovou, a vytvářejí tak paletu, která by mohla konkurovat i těm nejodvážnějším obrazům moderního umění.

Ale Pekelná kuchyně není jen pastva pro oči. Je to místo, které vás nutí zastavit se a přemýšlet. O síle přírody, o naší vlastní pomíjivosti a o tom, jakou roli hrajeme v tomto neustále se měnícím světě. Stojíte tam, obklopeni nádherou, která vznikala miliony let, a najednou si připadáte tak trochu nepatrní. A je jedno, zda sem přijedete jako turista hledající nevšední zážitky, jako vědec snažící se rozluštit geologické hádanky nebo jen jako náhodný kolemjdoucí, který se sem zatoulal. Jedna věc je jistá – až odsud budete odjíždět, povezete si s sebou něco mnohem cennějšího než jen pár fotek a videí – jedinečné emoce.

Odnesete si emoce a vzpomínky, které ve vás tento nesmírně krásný a nekonečně fascinující kousek Země zanechal. A kdykoli si na Pekelnou kuchyni vzpomenete, bude to jako návrat do místa, kde jste na chvíli nahlédli do samotného srdce naší planety.

Foto: Petr Janaš, Lenka Třísková

Více než 300 let opuštěné svahilské město Gede, jemuž dominuje palác s impozantním obloukovým vchodem. Zříceniny města Gede představují jednu z nejvýznamnějších památek na celém pobřeží Keni. Pralesem zarostlé stavby se rozprostírají na několika místech.

Město Gede – brána do tajemné minulosti

Hluboko v nitru pralesa Arabuko-Sokoke, skryté před zraky moderního světa, leží ruiny prastarého města Gede. Kdysi to bylo mocné centrum obchodu a kultury, kterému vládl záhadný černý sultán. Dnes je Gede pohřbeno v tichu a opuštěnosti, pohlceno nemilosrdnou džunglí. Ale jeho příběh je stále živý, vyprávěný kamennými zdmi a ruinami paláců a mešit.

Když vstoupíte do Gede, máte pocit, jako byste se ocitli v jiném světě, v jiné době. Atmosféra je tu prosycena tajemstvím a dávnými legendami. Mezi ruinami pobíhají zvědavé opičky, jediní obyvatelé tohoto ztraceného města. Jejich přítomnost nám připomíná, že jsme všichni součástí jednoho velkého příběhu přírody a času. S každým krokem po starobylých cestách a uličkách Gede odkrýváte střípky jeho bohaté historie. Impozantní ruiny paláce černého sultána vyprávějí o slávě a moci, která tu kdysi panovala. Rozpadající se zdi mešit šeptají příběhy o víře a duchovním životě dávných obyvatel. Každý kámen a každý oblouk ukrývá tajemství, která čekají, až budou odhalena.

Procházka městem pohlceném džunglí je jako putování časem. Dává nám možnost nahlédnout do světa, který už dávno zanikl, ale jeho odkaz stále přetrvává. Nutí nás přemýšlet o pomíjivosti lidských životů a civilizací, o síle přírody, která si vždy najde cestu, jak pohltit vše, co člověk vytvoří. Gede nás také učí pokořit se před velikostí historie a světa kolem nás.

Hezky nám ukazuje, jak jsme v širší perspektivě jen nepatrnou součástí nekonečného příběhu naší planety. Tváří v tvář ruinám Gede si uvědomujeme, jak malí a zranitelní ve skutečnosti jsme. Ale zároveň nás Gede naplňuje úžasem a obdivem k lidské vynalézavosti, odhodlání a touze tvořit velkolepá díla. I když jejich tvůrci již dávno zmizeli v propadlišti času, jejich odkaz zůstává vtisknut do kamenů Gede, připraven inspirovat a provokovat představivost dalších generací.

Ztracené město Gede si vás podmaní svou jedinečnou atmosférou a kouzlem. Jakmile jednou vstoupíte do jeho bran, už nikdy nebudete stejní. Gede ve vás zanechá hluboký dojem a vzpomínky, které vás budou provázet celý život. Budete se sem chtít vracet, znovu a znovu, abyste mohli znovu prožívat ten neopakovatelný pocit doteku dávných časů a záhad.

Gede je víc než jen historická památka. Je to místo, které vám otevře oči a srdce, které vám umožní spatřit svět a naše místo v něm v novém světle. Je to brána do tajemné minulosti, která má moc měnit naši přítomnost a ovlivnit naši budoucnost.

Foto: Petr Janaš

Keňské jižní pobřeží je proslulé plážemi s bílým pískem lemovanými palmami a také přístupnými korálovými útesy. Nejoblíbenější je pláž Diani.

Poklad, který si z Keni odvezete

Od vzrušujícího safari, kde se setkáte tváří v tvář s majestátními slony, přes návštěvu tradiční masajské vesnice, až po tajemné ruiny ztraceného města Gede – každý zážitek zde zanechá ve vašem srdci nesmazatelnou stopu.

Ať už obdivujete úchvatné barvy Pekelné kuchyně, nasloucháte prastarým příběhům vyprávěným kamennými zdmi Gede nebo se necháváte unášet nezlomnou sílou tradic Masajů, Keňa ván umožní dívat se na svět novýma očima. Tato země vám připomene, jak je náš svět nádherný a rozmanitý, a zároveň jak jsme my, lidé, jen nepatrnou součástí jeho nekonečného příběhu.

Až se vrátíte domů, možná s náramkem od Masajů na zápěstí a s fotkami zvířat a nádherné přírody v kapse, uvědomíte si, že největším pokladem, který si z Keni odvážíte, jsou vzpomínky a emoce, které ve vás tato magická země zanechala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz