Hlavní obsah
Aktuální dění

Smrt studentky pod ferratou v Ternbergu v Horním Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Via ferrata, nebo zajištěná cesta je druh turistiky, která se začala rozvíjet v Alpách. Je to upravená trasa, která je vybavena vysekanými nebo ocelovými chyty a stupy, kolíky, kramlemi, lanovými i železnými žebříky či mosty.

Záhada zůstává dodnes nevyřešena a její blízcí se trápí nezodpovězenými otázkami. Byl pád skutečně nešťastnou náhodou, nebo byla ve hře zlověstnější síla? A co skutečně znamenal záhadný vzkaz mezi oběma muži?

Článek

Slunce zapadá nad rakouskými Alpami a vrhá dlouhé stíny na útes, kde mladá dívka přišla o život. Pravda zatím zůstává pohřbena v hlubinách hor. Přestože úřady případ považují za uzavřený, přetrvávající touha po spravedlnosti udržuje plamínek naděje naživu. V šepotu větru, který se prohání údolími, se ozývá tento smutný příběh a připomíná nám, že některá tajemství nemusí být nikdy zcela rozluštěna. A když přemýšlíme o podivných okolnostech její smrti, zůstáváme v údivu – strašidelná připomínka křehkosti života a tajemství, která skrývá.

Hluboko v srdci Klatovska se odehrává záhadný případ, který si žádá odpovědi. Rodiče pětadvacetileté Lucie odmítají přijmout závěr místní policie, která případ rychle uzavřela a smrt jejich dcery považuje za tragickou nehodu. Je v tomto příběhu víc, než se na první pohled zdá?

Vše začalo osudného dne, kdy se Lucie vydala na dobrodružnou cestu, kterou si domluvila prostřednictvím lezeckého fóra. Měla v plánu zdolat rakouské hory, překonat zrádnou ferratu a vrátit se domů k milujícím rodičům. Netušila, že tato cesta se stane její poslední. Když Lucie čekala v Linci na vlak, očekávání, které jí kolovalo v žilách, přerušil telefonát. Odpověděla, prohodila krátká slova a ujistila rodiče, že je na cestě do Čech a brzy se jim ozve. Ale hovor, který měl být pouhou aktualizací, se proměnil ve strašidelnou ozvěnu jejich posledního spojení. Rodiče Lucie žádají znovuotevření případu její smrti. Rakouská policie uzavřela případ s tím, že šlo o nehodu. Dívka měla v Rakousku při letním sestupu z ferraty, spadnout do hluboké rokle. Podle rodiny je řada okolností tragédie podezřelá.

„Ahoj, žiju, jen řeším jeden problém za druhým.“

Lucie v Linci čekala na vlak do Českých Budějovic, když jí zazvonil telefon. Rodiče jen odbyla, že je na cestě do Čech a že se ozve. Domů už nikdy nedorazila. Dny se změnily v neúprosnou šmouhu, jak v Luciiných rodičích rostla úzkost. Kde je jejich dcera? Panika pohlcovala každou jejich myšlenku, jak čas ubíhal, a každý další okamžik je dusil obavami. A pak se stalo něco nemyslitelného. Dva dny po jejím zmizení byl učiněn zdrcující objev. Luciino mrtvé tělo bylo nalezeno v nelítostné náruči hor, neuvěřitelných šedesát kilometrů od místa, kde ji viděli naposledy.

Podrobnosti kolem její smrti zůstávají nejasné a její rodiče se nemohou zbavit pocitu, že něco není v pořádku. Tělo dívky našli policisté o dva dny později v horách 60 kilometrů daleko. V okolí místa, kde pár dnů předtím s dalšími dvěma horolezci slézala ferraty.

„Byla roztěkaná, říkala mi, že je na nádraží v Linci… říkala, že se ozve později.“

Otázky vířily hlavou jako bouře. Jak se Lucie ocitla znovu v horách? A proč bylo její tělo nalezeno tak daleko od místa, kam měla namířeno? Okolnosti jsou příliš podezřelé na to, aby je bylo možné odmítnout jako pouhou náhodu. Začalo neúnavné pátrání po pravdě. S odhodláním bojují Luciini rodiče proti zavřeným dveřím úřadů a dožadují se znovuotevření případu. Odmítají se smířit s tím, že šlo o nešťastnou náhodu, protože věří, že v okolnostech je něco víc. Jejich kdysi klidný a pokojný život se změnil v neúnavné hledání spravedlnosti.

Ani jednoho z mužů předtím neznala – vše naplánovali prostřednictvím internetového fóra. Do Rakouska vyrazili všichni tři obytným vozem. Po několika dnech se muži vydali domů a Lucii vysadili na nádraží v Linci. Ta zamířila na prodloužený víkend do kempu v Salcburku na tamní solné jeskyně. Měla se učit na středeční zkoušku na univerzitě v Českých Budějovicích a domů měla jet v úterý.

„Jak jsem ji znal, nikdy by bez správného vybavení nelezla. Byla to velice zkušená lezkyně,“ tvrdí horský průvodce Miloslav Oktábec

Jak se vyšetřování prohlubovalo, začala na povrch vyplouvat temná tajemství. Stopy, které byly přehlíženy nebo ignorovány, náhle získaly nový význam. Čím víc se toho odhalovalo, tím víc byli Luciini rodiče přesvědčeni, že smrt jejich dcery nebyla vůbec náhodná. Ale když už si mysleli, že jsou na pokraji odhalení pravdy, začaly se dílky skládačky přeskupovat. Každé odhalení je přiblížilo pravdě, ale zároveň je vzdálilo od uzavření, které zoufale hledají. Lucie se v den odjezdu před třetí hodinou odpoledne ozvala svému příteli se slovy, že nastoupila do špatného vlaku. O chvíli později zavolala do Českých Budějovic na kolej. Potvrdila, že dorazí a přespí na pokoji. Poté si koupila jízdenku ze Salcburku do Lince. Vlak odjížděl v 16:12 hodin z nádraží v Salcburku. Přestoupit měla v Linci. Tam přijel vlak minutu před půl šestou a druhý spoj odsud odjížděl v 17:35 hodin. Právě ve chvíli, kdy přestupovala, volali rodiče a dceru slyšeli naposledy.

„Cooo? Ti nevolali policajti? No to znamená, že jsme mimo podezření. Bohužel už mám při outdooru se zmizelejma osobama a smrťákama zkušenosti.“

Od úterního večera byl telefon Lucie nedostupný. Domů se nevrátila, na kolej ani na zkoušku nepřišla. Rodiče oznamují policii, že dceru pohřešují a ve čtvrtek se pak dozvěděli, že je Lucie po smrti. Její tělo našli rakouští policisté pod ferratou v Ternbergu, šedesát kilometrů od nádraží v Linci. Odkud se rodičům ozvala naposledy. Tedy víc než hodinu cesty autem. Právě tam, kde lezla už předtím se dvěma zmíněnými muži z lezeckého fóra.

„Chceme jen vědět, co se skutečně stalo.“

Policie případ označila jako nehodu. Podle Rakouské policie dívka spadla ze srázu a zemřela. Její dva batohy našli policisté pohozené uprostřed parkoviště nedaleko restaurace. Její telefon ležel několik metrů od těla, ve skrýši ve skále. Rodiče nevěří, že šlo o náhodu. Otec kontaktoval ony dva muže, kteří v Rakousku s Lucií byli. Oba svorně tvrdili, že ji od pátku, kdy se s ní rozloučili na nádraží v Linci, neviděli. Jeden druhému měl napsat textovou zprávu: „Bohužel už mám při outdooru se zmizelejma osobama a smrťákama zkušenosti.“

„Česká policie se tímto případem ale zabývat nebude.“

Rakouská policie požádala českou policii o spolupráci. Ta se tímto případem ale zabývat nebude. Případ je plně v kompetenci rakouské policie. „Informaci o tomto případu nemáme a ani do toho nemůžeme zasahovat,“ prohlásil mluvčí české policie kapitán David Schön pro internetový server. A tak zůstává případ smrti Lucie zahalen tajemstvím. Cesta za spravedlností pokračuje a její rodiče neúnavně usilují o objasnění pravdy. Co se Lucii onoho osudného dne skutečně stalo? Odpověď zůstává nezodpovězena a nechává nás všechny přemýšlet o křehkosti života.

Rakouská policie ani jednoho z Čechů nevyslechla. Deník MF DNES píše, že před více než dvaceti lety v jihoamerickém Ekvádoru zmizela při sestupu ze sopky kamarádka jednoho z obou těchto Čechů. Tělo tehdy osmadvacetileté dívky se nikdy nenašlo. Deník ještě píše, že při jiné výpravě, na níž také byl, před několika lety zemřel horolezec při pádu.

Anketa

Tímto případem by se měla, dle mého názoru, zabývat taky Česká policie.
- rozhodně ano
90,9 %
- není důvod
5,9 %
- nevím
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 254 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz