Hlavní obsah
Sport

Somálská sprinterka dokončila závod na 100 metrů za tristních 21 sekund. Proč ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

Zřejmě nevycvičená závodnice somálského týmu předvedla představení, které vytvořilo značný rozruch na probíhající světové univerziádě v Čcheng-tu. Její výkon byl tak pomalý, že se ani nevešla do záběru.

Článek

Doslova to trvalo 21 sekund, než doběhla do cíle sprintu na 100 metrů. Tento incident rychle vyvolal reakci somálského ministra sportu a mládeže, který v reakci na tuto ostudu vyzval k suspendaci předsedkyně národního atletického svazu.

Nasra Abukar Aliová, somálská běžkyně, skončila v Číně ve svém rozběhu na nejkratší sprinterské trati tak vzdáleně za vítězkou, že to působilo až komicky. Mladá dívka ve věku dvaceti let se ve videu, které se rychle šířilo na sociálních sítích, ani nevešla do záběrů, když ostatní běžkyně probíhaly cílem.

Mohamed Barre Mohamud, somálský ministr sportu, prozradil, že národní olympijský výbor začal tento případ vyšetřovat. Zjištěno bylo, že Aliová není sportovkyně, natož běžkyně. Dokonce podle agentury AP, Aliová je příbuznou předsedkyně svazu.

Ministr také dodal, že chce pohnat k trestní odpovědnosti předsedkyni svazu a také ty, kteří jsou odpovědni za falzifikace ve jménu Somálské asociace univerzitního sportu. Vyšetřování totiž odhalilo, že taková organizace vůbec není registrována.

Nová média: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram a právo

Tento případ jasně ukazuje, jak důležitá je spravedlnost a transparentnost ve sportu. Zneužití moci a nepotismus mohou vést k tomu, že nejen sportovci, ale celé národy se ocitají ve světle, které je neprávem znevažuje. Je na nás, abychom tuto lekci vzali na vědomí a pracovali na tom, aby se takové situace v budoucnu neopakovaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz