Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stereotypy a předsudky. Proč bílý prášek v souvislosti s primátorkou všem připomíná kokain?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Metamfetamin, též metylamfetamin nebo mimo odborný kontext nejčastěji pervitin, což je původní obchodní název, slangově mezi komunitou tzv. matroš. Nebo desoxyefedrin, methedrin je syntetický stimulant z řad amfetaminů.

Proč v souvislosti s bílým práškem brněnské primátorky Markéty Vaňkové se spojuje pouze kokain a nikoli pervitin? Jde pouze o naše stereotypy a předsudky.

Článek

Nedávno se primátorka Brna Markéta Vaňková ocitla v centru skandálu, když se na sociálních sítích objevila fotografie, na které je s bílým práškem připomínajícím kokain.

Tato situace vyvolala řadu spekulací, přičemž jsem si všiml, že ve spojení s touto fotografií se často hovoří především o kokainu, nikoliv o pervitinu - metamfetaminu. Přemýšlel jsem, proč je tomu tak. Domnívám se, že za tím mohou stát naše zakořeněné stereotypy a předsudky.

Kokain je často spojován s vysoko postavenými osobami, zatímco pervitin je často spojován s nižšími sociálními vrstvami. Vzhledem k postavení Markéty Vaňkové, tak může být tento závěr logický. Je však důležité zdůraznit, že toto jsou pouze spekulace, a ve skutečnosti jakýkoli druh drogy může být spojen s jakoukoli osobou bez ohledu na její sociální postavení.

Fotografie s bílým práškem vyvolala rozruch a vedla k otázkám o vhodnosti Vaňkové pro výkon funkce primátorky, to je vše. Brněnská primátorka je však „teflonová“.

Může se k páru na dovolené připojit samostatný cestovatel? Dovolená s rodinou, nebo přáteli?

Někteří lidé vyzývají k její rezignaci, zatímco jiní oceňují její odvážné přiznání. Ačkoliv Vaňková připustila, že fotografie může být pravá, stále nevíme, o jaký prášek šlo. Proto jsem přesvědčen, že je zásadní zjistit, co se skrývá za touto fotografií, než vyslovíme jakékoliv domněnky.

Tento incident přinesl další vrstvu diskuse, když Vaňková prozradila, že podporuje legalizaci drog. Je zajímavé sledovat, jak toto odhalení ovlivní její pověst a další politickou kariéru. Jsem přesvědčen, že vývoj této situace si vyžaduje seriózní a zodpovědné jednání. Ačkoli nemáme všechna fakta, je důležité, abychom zůstali nezaujatí a poskytli Vaňkové spravedlivé posouzení jejích činů.

Anketa

Píší všichni o kokainu, protože se jedná o privilegovanou osobu - hlavu místní samosprávy?
- 100% ano
100 %
- určitě ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz