Hlavní obsah
Aktuální dění

Uganda zavádí brutální apartheid a snaží se oloupit vlastní lidi o jejich lidskost a důstojnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Uganda schválila zákony proti homosexuálům, které zavedly drastické rozdělení podobné apartheidu. Podle mého názoru je to nejkrutější forma homofobie, která odebírá lidem jejich lidskost a důstojnost, včetně trestu smrti.

Článek

Vzpomínám na rok 1994, kdy jsme se společně s celým světem radovali z inaugurace prezidenta Nelsona Mandely v Jižní Africe a konce apartheidu. Avšak dnes cítím smutek, když sleduji situaci v Ugandě, kde byla nedávno přijata legislativa proti homosexuálům, která zavádí nový apartheid. Před rokem 1994 byli černí Jihoafričané odsunuti do druhořadého občanství. Museli tvrdě bojovat za každou politickou svobodu, kterou si dnes mohu dopřát. Apartheid se snažil oloupit černé Jihoafričany o jejich lidskost a důstojnost kvůli barvě jejich pleti. Vidím tu paralelu s nejbrutálnější formou homofobie, která se snaží oloupit lidi o jejich lidskost a důstojnost kvůli tomu, koho milují.

Osobně se cítím povinen postavit proti všem formám diskriminace a přijmout celistvost lidské rodiny. Ať už jde o rasu, věk, pohlaví, nebo sexuální orientaci, neustále hledáme způsoby, jak klasifikovat, rozdělit a seřadit lidské bytosti a rozhodnout, že některé si zaslouží své místo na planetě více než jiné. Stále nám, jako lidskému společenství, ale selhává zajistit důstojnost každé lidské bytosti.

Příkladem toho je Uganda, kde prezident Yoweri Museveni podepsal jeden z nejtvrdších zákonů proti gayům na světě, který zahrnuje trest smrti za takzvanou „zhoršenou homosexualitu“. Uganda tak de facto legalizovala diskriminaci vlastního lidu. Mnoho Uganďanů, kteří se identifikují jako členové LGBTQ + komunity, nyní žije ve strachu nebo hledá způsob, jak se dostat ze své země.

Tento zákon pravděpodobně povede k rozsáhlému porušování práv LGBTQ + lidí. V zemi, která má vysokou míru pandemie nemoci HIV, tento zákon také nepříznivě ovlivní boj proti této pandemické nemoci jako hrozbě pro veřejné zdraví. Studie ukazují, že lidé s menší pravděpodobností vyhledávají testy na tuto infekci, prevenci a léčbu, když čelí stigmatizaci a diskriminaci – nebo když jsou zneužíváni, vězněni nebo stíháni kvůli své sexuální orientaci.

Museveniho fanatismus bude stát životy. Tisíce životů! Nový zákon omezí přístup ke zdravotnickým službám a podkope celokontinentální a celosvětové snahy o kontrolu míry selhání lidské imunity.

Cítím povinnost být nositelem informace pro lidi, kteří jsou nyní ohroženi. Musíme se postavit proti všem formám diskriminace a musíme přijmout celistvost lidské rodiny. Vyzývám Museveniho a další politické vůdce v celé Africe, aby s každým občanem zacházeli jako se synem člověka, který má právo na lidská práva a sociální spravedlnost.

Zdroj: Deník

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz