Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak v Brně zmizela koloběžka i pocit větru ve vlasech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem Richard Marenčík

Koloběžka.

Koloběžky sice vypadají jako hračky, ale nabízejí velkou volnost - tak si je nenechte ukrást! Představte si, že se projíždíte po otevřené silnici, vítr vám fouká do vlasů a na tváři máte úsměv.

Článek

Přesně takový pocit zažil můj kamarád Ríša, když si nedávno koupil novou koloběžku. Navzdory vysoké ceně Ríša věděl, že je to investice, která stojí za to.

Koloběžky se stávají stále oblíbenějším dopravním prostředkem a získávají si srdce lidí všech generací. Díky jejich elegantnímu designu, nízké energetické náročnosti a snadné ovladatelnosti není divu, že se staly volbou jak pro městské dojížděče, tak pro nadšence hledající dobrodružství.

Ríša si pořídil nádhernou novou koloběžku, která ho stála polovinu jeho výplaty. Koloběžky jsou v současné době velmi oblíbeným dopravním prostředkem, který ocení všechny generace. Děti na nich jezdí do školy či na skatepark, dospělí do práce a celé rodiny využívají koloběžky pro výlety.

Ríša byl zcela nadšený. Používal ji jako dopravní prostředek do práce i na cestu domů, což znamenalo, že nemusel kupovat měsíční šalinkartu. Cesta do práce mu zabrala pouhých 15 minut, nemusel se mačkat v přeplněné MHD a vítr mu cestou do práce příjemně rozcuchal vlasy.

Jednoho dne se rozhodl zastavit se v místním Lidlu na cestě z práce. Koloběžku pečlivě zamkl silným řetězem a vydal se pro večeři. Když se vrátil, čekal ho šok. „To snad nemyslíš vážně!“ vykřikl, zatímco zoufale hledal kolem sebe, jestli neuvidí někoho podezřelého. „To je jen nějaký špatný vtip,“ snažil se uklidnit. Ale skutečnost ho zasáhla tvrdě a začal se ho zmocňovat vztek.

„To se stává často,“ chlácholil ho policista, na městském oddělení. „Podíváme se do místních zastaváren, možná tam bude,“ pokoušel se ho policista chlácholit. „Kolik jste za ni dal?“ zeptal se. „Tolik? Opravdu?“ pokračoval s nevěřícným úsměvem. „A proč jste si ji nepojistil?“ ptal se hloupě.

Bez koloběžky byl Ríša nucen znovu kupovat šalinkartu a mačkat se v MHD. Musel vstávat o hodinu dříve a chyběl mu pocit větru ve vlasech. Začal šetřit na novou koloběžku a s těžkým srdcem (v době brutálního šetření na novou koloběžku) souhlasil s pozváním na pivo od kamaráda Petra.

Pivo v Lužánkách na letní zahrádce chutná skvěle!

Netvař se tak zoufale!“

„Jak to myslíš? Někdo mi prostě ukradl mou koloběžku! Chápeš?“

„Věci se občas ztratí, rozbijí nebo ukradnou. Ale to není důvod k tomu, abys byl tak skleslý. Máš přeci pojištění domácnosti, ne?“

„No, byt je pojištěný, ale koloběžka ne!“


Ukázalo se, že jako většina lidí, ani Ríša nevěděl, co všechno je v jeho pojištění zahrnuto. Nakonec vyšlo najevo, že i když v pojistné smlouvě nic o koloběžce nebylo, pojištění domácnosti se na koloběžku vztahovalo.

Když se to dozvěděl, byl nadšený: „Mám novou koloběžku!“ křičel do telefonu Ríša. „A pojistka už je taky skoro vyřízená!“

„Tak vidíš, dobře jsem ti poradil,“
pomyslel jsem si. „Snad mě za to pozve na pivo. Zatím čekám. 😊

Pokud si nemůžete dovolit auto nebo pro něj nemáte dostatek místa, je koloběžka další nejlepší možností. Nejdůležitější věcí, kterou je třeba zvážit, je však místo, kde ji chcete zaparkovat.

Existuje mnoho možností, jak koloběžku zaparkovat. Můžete si pořídit malý bezpečný přístřešek na kola nebo uzamykatelný kryt pro koloběžku. Můžete ji připevnit ke zdi nebo zábradlí, nebo dokonce ke stromu. Nezapomeňte, že parkování koloběžky není zadarmo. A hlavně: Pojištění domácnosti sjednávejte i na koloběžky!

Existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste zabránili krádeži koloběžky. Zde jsou některé tipy:

Vyhněte se rutinám: Mnoho zlodějů koloběžek jsou příležitostní zloději, kteří vidí nehlídanou koloběžku a rozhodnou se ji vzít. Jiní však plánují krádež dopředu. Když parkujete svou koloběžku na stejném místě ve stejnou dobu, usnadňujete zlodějům zaútočit.

Vyberte si parkování: Pokud máte přístup do garáže v práci nebo doma, použijte ji. Parkujte někde na očích, na dobře osvětleném místě a s dostatkem lidí kolem. Čím více lidí uvidí zloděje, tím méně pravděpodobné je, že ukradne vaši koloběžku.

Pořiďte si správné vybavení: Jednoduché vybavení jako dobré zámky, hlasitý alarm a sledování GPS jsou některé z nejlepších nástrojů pro prevenci krádeže koloběžek. Řetězy by měly být vyrobeny z těžkého, kaleného oceli navrženého tak, aby odolal kleštím.

Doufám, že tyto tipy vám pomohou zabránit krádeži vaší koloběžky

Anketa

Koloběžku:
Mám a jsem nadšený/á
40 %
Nemám a nechci
60 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz