Hlavní obsah
Aktuální dění

Vedra dosahují téměř 47 °C, dělníci hrozili stávkou kvůli extrémnímu horku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Teploty v jižní Itálii dosáhly ve středu téměř 47 stupňů Celsia. Ilustrační foto.

Teploty v jižní Itálii dosáhly ve středu téměř 47 stupňů Celsia a tovární dělníci hrozili, že budou stávkovat kvůli extrémnímu horku, zatímco v Řecku nadále zuří požáry a teploty v pobřežních vodách kolem Španělska lámou rekordy.

Článek

Ve středu dosáhly teploty na jihu Itálie téměř 47 stupňů Celsia. Tovární dělníci proto hrozili stávkou kvůli extrémnímu horku. Výhrůžky stávkou v Itálii, zatímco dělníci bojují s dusivým horkem. V Řecku zaměstnanci Akropole a dalších starověkých památek od čtvrtka na čtyři hodiny denně zastaví práci na protest proti pracovním podmínkám.

Jak se planeta zahřívá, léta jsou teplejší než obvykle. Vedra se stala intenzivnějšími a nyní trvají v průměru déle než před několika lety. Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru je sezóna vln veder nyní o 49 dní delší ve srovnání s rokem 1960.

Je to apokalyptické! Něco, co jsme nikdy předtím nezažili. A bude to horší a horší. Myslím na starší lidi a také na zvířata. To, co se děje, není normální.
Claudia Bivona, 57, učitelka v Trapani, https://www.theguardian.com/

Italský ministr zdravotnictví Orazio Schillaci v reakci na situaci aktivoval informační linku kvůli obavám z úmrtí na nemoci spojené s horkem. Zároveň doporučil občanům chránit se před teplem pitím dostatečného množství vody, stravou bohatou na zeleninu a čerstvé ovoce a vyhýbat se tučným jídlům a alkoholu.

Tajeme! Toto teplo je absurdní. Teploměr mého auta dnes zaregistroval 52 °C uvnitř vozidla. Samozřejmě, že jsem ho nechala na slunci. Ale přesto mluvíme o 52 °C.
Nuccia Orlando, zdravotní sestra v nemocnici v sicilské provincii Caltanissetta, https://www.theguardian.com/

Automobilka Stellantis reaguje na situaci monitorováním své továrny Pomigliano d'Arco u Neapole, kde byli pracovníci v úterý posláni domů, protože bylo příliš horko na práci. Pracovníci výrobce baterií hrozí stávkou v továrně v Sulmoně kvůli dusivému vedru.

Můžete se chránit před teplem velkým způsobem tím, že pijete hodně vody, rozhodnete se pro stravu založenou na zelenině a čerstvém ovoci a vyhnete se nadměrné konzumaci tučných potravin a alkoholu. Zvláštní pozornost by měla být věnována těm nejzranitelnějším, starším lidem a dětem.
Italský ministr zdravotnictví Orazio Schillaci, https://www.theguardian.com/

Na řeckých památkách, včetně Akropole, zaměstnanci zastaví čtyři hodiny denně práci na protest proti pracovním podmínkám. Přístup na Akropoli byl omezen na tři dny, ale v pondělí byla tato opatření zrušena, protože teploty klesly před očekávanou novou vlnou veder od čtvrtka. Vodní bombardéry přiletěly z Itálie a Francie, aby uhasily požáry, často rozdmýchávané silným větrem v okolí Atén. Řecko je připraveno na druhou vlnu veder, jakmile ve čtvrtek zeslábne vítr. Teploty by měly o víkendu dosáhnout 44 stupňů Celsia, přičemž řečtí meteorologové říkají, že to nejhorší teprve přijde.

Odbory také vyjádřily obavy o zemědělské pracovníky, z nichž většinu tvoří sezónní pracovníci ze zemí mimo EU, a stavební dělníky. Zemědělští dělníci ve městě Marsice, Abruzzo, pracují na směny od 4 do 11 hodin, aby se vyhnuli nejteplejším hodinám.

Teploty v některých částech španělských středomořských vod dosáhly 28 stupňů Celsia. Ve Španělsku dosáhly pobřežní vody rekordní hodnoty pro tuto roční dobu. Aemet, národní meteorologický úřad, uvedl, že průměrná teplota vody u Španělska v polovině července dosáhla 24,6 °C, což je o 2,2 °C více, než je průměr za sezónu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz