Hlavní obsah
Aktuální dění

Vlk zabil poníka Dolly z majetku předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Site123

Poté, co byli vlci v Evropě téměř vyhubeni, se opět vrátili. Nicméně, když jeden z nich zabil poníka patřícího rodině Ursuly von der Leyenové, vyvolalo to hon na vlka. Jsou dny vlka GW950m spočítané?

Článek

Když se vlci po dlouhých letech toulání vrátili do Evropy, málokdo tušil, jaký rozruch jejich příchod způsobí. Přestože mnozí z nás viděli vlka maximálně na obrázku nebo v zoo, příběh, který se odehrál v Německu, připomíná spíše scénář z divokého westernu než klidné soužití s přírodou, na které bychom se mohli dívat u šálku bylinkového čaje. Jedné bezvětrné noci, když měsíc koukal na Zemi skrze mraky jako zvědavý soused, se velký šedý vlk rozhodl, že si prohlédne obydlí lidí v Beinhornu, malé vesničce v Dolním Sasku.

Je to ten typ vesnice, kde každý zná každého a hlavní událostí týdne je, když pan Müller omylem sejme poštovní schránku při couvání s traktorem. Ale zpět k našemu vlkovi. Jeho cílem se stal poník, krásný kaštanový s bílou skvrnou na čele, který si ničeho zlého netušíc spokojeně spal ve své ohrádce. Což o to poník – Dolly byla sice stará dáma, ale pořád to měla v sobě. Jenže proti vlkovi, který už měl na svědomí asi 70 ovcí, koní, koz a dalšího dobytka, neměla šanci. Ráno byla nalezena mrtvá, což její majitele – a nebyli to ledajací majitelé, ale rodina předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, kterou to uvrhlo do hrozného zármutku. A zde začíná naše drama.

Ursula von der Leyenová, žena s mocí, která by zastavila nejednu politickou bouři, se rozhodla, že tento útok nebude bez odezvy. Což mě přivádí k otázce: Jak moc může být pomsta sladká, když jde o ochranu vašeho poníka?

Náš příběh se zamotává více než příběhová linie v telenovele. DNA testy odhalily totožnost našeho vlčího vetřelce – jednalo se o samce známého jako GW950m, který jak se zdá má zvláštní choutku na dobytek. A tak bylo rozhodnuto, že GW950m musí být odstřelen. Což je v Evropské unii, kde je lov vlků povolen jen výjimečně, docela kumšt. Ale GW950m je zjevně vlk s devíti životy, protože přes všechny snahy zůstává na svobodě, živí se jeleny a zřejmě se potichu směje všem, kdo se ho snaží ulovit. A to vše v zemi, kde je více vlků než ve Skandinávii.

Tento příběh nám připomíná, že soužití s divokou přírodou není vždy idylické. Vlk, který se po letech vrací do evropských lesů, je pro někoho symbolem divočiny a svobody, pro jiného ztělesněním problému, který je třeba řešit.

A jak to vše dopadne? Bude GW950m nakonec odstřelen, nebo zůstane neuchopitelným duchem lesů Dolního Saska?

A co další rozvoj příběhu mezi lidmi a vlky? Jedno je jisté, příběh o vlku, který zabil poníka jedné z nejmocnějších žen v EU, bude ještě dlouho rezonovat v kuloárech moci i na polích Dolního Saska. Tak jako Jaroslav Hašek kdysi napsal o Švejkovi, můžeme i my konstatovat, že příběh o vlku, poníkovi a mocné paní je příběhem o tom, jak absurdní a nečekaný může být život. A možná, jen možná, nám dává naději, že soužití je možné, pokud jsme ochotni se posadit, naslouchat a hledat společné řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz