Hlavní obsah
Umění a zábava

Vraťte nám Malou Velkou Británii, první oběť novodobé inkvizice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Vektorové ilustrace Orange Apple, volné dílo, commons.wikimedia

Místo radostného smíchu přichází příkrá cenzura a místo hřejivé legrace pohoršené a uražené pohledy.

Dovolte mi se s vámi podělit o své postřehy ohledně znepokojivého fenoménu, který se v poslední době rozmohl v naší společnosti. Mám tím na mysli nechvalně proslulý „zákaz humoru“, jenž se plíživě vkrádá do všech sfér našeho života.

Článek

Nejenom, že nám tato novodobá inkvizice zakazuje se od srdce zasmát, ale nyní se dokonce opovažuje vztahovat své pařáty i na další a další naše milované televizní pořady!

Ano, slyšíte správně. Nejstarší obětí této absurdní mašinérie se stal kultovní britský seriál Malá Velká Británie. A čím si tento skvost vysloužil tak hanebný ortel? Prý obsahuje urážlivé skeče a nevhodné vtipy. Propánakrále, to snad nemyslí vážně!

Nejspíš jsme všichni zešíleli, když naivně očekáváme, že v satirickém pořadu, světe div se, najdeme satiru, nadsázku a trochu té nekorektnosti. Kdo by to byl řekl, že? Vždyť geniální tvůrci David Walliams a Matt Lucas si jen laskavě a s notnou dávkou ironie utahovali ze všeho a ze všech. Nikdo neunikl jejich břitkému humoru – menšiny, většiny, politické špičky i podivíni všeho druhu. Ale o to přece šlo, aby se dostalo na každého! V tom tkví podstata mistrovské satiry, pro křovákovy oči!

Nyní však místo radostného smíchu přichází příkrá cenzura a místo hřejivé legrace pohoršené a uražené pohledy. Není divu, vždyť v dnešní době se každý raději třikrát kouše do jazyka, aby náhodou nedej Bože nevyprskl nějaký nekorektní vtípek a někoho tím nerozesmál. Než se nadějeme, budou nám politicky uvědomělí soudruzi pískat i na narozeninových oslavách pokaždé, když neopatrně utrousíme sebemenší dvojsmyslnou narážku. Kam ten svět spěje, ptám se?

Já však pravím: nechte Malou Británii být velkou, i když je politicky nekorektní! Ať žije humor bez cenzury a umělých hranic! Ať žije upřímný smích, jenž dokáže vytočit k nepříčetnosti úplně každého! Koneckonců, nejlépe se bavíme právě tehdy, když si můžeme dělat legraci z čehokoli a kohokoli, no ne? Jestli se vám nelíbí, že se Lou převlékl za černocha, fajn, vaše věc. Ale proboha, nenuťte nás sledovat jen sterilní a dokonale zdegenerované Teletubbies.

Je na čase se s tím smířit, drazí strážci politické korektnosti. I komedie přece potřebuje prostor, aby mohla diváky šokovat, provokovat a rozdělovat názorově. Bez toho to zkrátka nejde. Jako lidstvo jsme už přečkali mnohem horší věci než pár peprnějších skečů. A teď bychom si kvůli tomu vážně měli nechat zakázat jeden z nejlepších kousků britského televizního humoru? Ani nápad! Už nám konečně dovolte se zase bez zábran smát – klidně i nekorektně! Smích by přece neměl znát žádné umělé hranice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz