Hlavní obsah

Základní demokratická norma – svoboda tisku – se rozpadá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Janaš, ilustrační foto licence Canva

Doposud byly nejhoršími státy v zadržování novinářů Čína a Myanmar, které mají za sebou dlouhou historii omezování svobody projevu a v roce 2023 věznili více než čtyřicet novinářů. Na dalších příčkách se umístily Bělorusko, Rusko a Vietnam.

Článek

Izrael se nedávno stal součástí skupiny autoritářských států, které mají dlouhou historii věznění novinářů bez soudního procesu. Podle zprávy vydávané Výborem pro ochranu novinářů (CPJ) byli palestinští reportéři od začátku války v Gaze zadržováni bez soudu. Tento „post“ získal Izrael poprvé zajistil si tak pozici mezi „nejhoršími vězniteli novinářů“, což ho staví na úroveň Íránu.

Palestinský novinář Abdel Nasser al-Laham se zavázanýma očima je 16. října 2023 odveden izraelskými vojáky z jeho domova na Západním břehu. Al-Laham je držen bez obvinění ve věznici Ofer.
CPJ/Ma'an News Agency, https://cpj.org/

Nejhoršími vězniteli byly doposud Čína a Myanmar, dvě země s dlouhou historií potlačování svobody slova, které v roce 2023 uvěznily více než 40 (!) novinářů. Na třetím až pátém místě se umístily Bělorusko, Rusko a Vietnam. Izrael se umístil na šestém místě, když v prosinci CPJ zaznamenal 17 palestinských novinářů ve vězení. V současnosti jich drží 19. Další byli zadrženi a propuštěni. Írán také uvěznil 17 novinářů.

Výkonná ředitelka CPJ, uvádí, že zahrnutí Izraele na seznam věznitelů novinářů odráží širší tlak na svobodu tisku a kritiku války v Gaze. "Zahrnutí Izraele do těchto seznamů CPJ za rok 2023 je důkazem toho, že základní demokratická norma – svoboda tisku – se rozpadá, když Izrael využívá drakonické metody k utlumení palestinských novinářů. Tento postup musí skončit, říká na webu výkonná ředitelka CPJ.

CPJ dále uvádí, že palestinští novináři jsou většinou zadržováni na základě pravomocí izraelské armády zadržovat lidi na okupovaných územích bez soudu nebo časového omezení. Tato praxe, známá jako administrativní zadržování, umožňuje armádě zatknout osobu pouze na základě jakéhosi podezření. Někteří Palestinci jsou drženi roky bez obvinění.

Izraelská lidskoprávní organizace B'Tselem uvedla, že je téměř nemožné se bránit proti zadržení. Osoba je zadržována bez soudního řízení na základě rozhodnutí regionálního vojenského velitele, na základě utajovaných důkazů, které jim nejsou zveřejněny. To zanechává zadržené naprosto bezbranné – čelící neznámým obviněním, bez možnosti je vyvrátit, aniž by věděli, kdy budou propuštěni, a bez obvinění, soudního procesu nebo odsouzení.

V rámci světa bylo podle CPJ uvězněno 320 novinářů a dalších mediálních pracovníků. Přitom jeden z pěti byl držen bez obvinění. Dlouhotrvající předběžné vazby a nelidské zacházení jsou běžné, zatímco některé vlády, jako Rusko a Etiopie, dokonce pronásledovaly novináře přes hranice. Ve Vietnamu, Egyptě a dalších zemích novináři i po propuštění nadále čelí zákazům cestování, jiným omezením pohybu a opatřením, která efektivně omezují jejich svobodu, uvádí zpráva CPJ.

Zdroj: CPJ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz