Hlavní obsah
Finance

Bramborák za 250korun? Zatracená Fialová drahota. A bude ještě hůř?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman (vyfoceno z Blesku)

Bramborák za 230korun? Přijde Vám to normální? Kde na to lidi mají brát? To ho vozí snad až z Jeruzaléma či Betlému ?

Článek

Zaujala mne informace z denního tisku, kterou jsem jako Brňan následně osobně (reportážně) ověřil. A to jsou relativně enormní ceny občerstvení na brněnských vánočních trzích.

Prostě platit 230 korun za obyčejný bramborák, jak zjistil mj. redaktor Jiří Nováček z Blesku (viz foto výše) , je prostě strašné!

Svoboda slova základ demokracie

Pakliže si někdo na vyšší ceny postěžuje například na sociálních sítích (Facebook, Twitter etc.) či dokonce v mediích, tak ho rádi někteří méně eticky vybavení spoluobčané častují slovy - tak to nemusíte kupovat, vy (následuje nějaký škaredý urážlivý nerespektující výraz) .

Jistě kupovat to opravdu český nebo moravský člověk nemusí, a většinou to takový „psavec“ ani nekupuje, ale dle stejné logiky, takový článek nebo facebookový status či tweet přece nemusíte číst a hlavně komentovat. A jsme si kvit.

Komercializace duchovních svátků

Ale již vážněji. Komercializace Vánoc je naprosto proti základnímu principu vánočních svátků, jejichž smyslem má být po staletí - ztišení se, rozjímání a uklidnění mysli. Nikoliv utrácení, přejídání se, či dokonce „chlastání a juchání“.

Chce nám snad někdo z církví (ideoví zastřešovatelé a neúnavní propagátoři

Vánoc) či měst a městských částí (pořadatelé to častí vánočních trhů) namluvit, že pokud si člověk nekoupí předražené cukroví, klobásu či bramborák za „bambilion“, tak mu zůstane království nebeské uzavřeno?

Ale jak říká nekorektně můj takřka osmdesátiletý soused - církve svou touhou po majetku a statcích pozemských po staletí podrývají svou skutečnou důvěryhodnost. Že se nebojí, že já Pán Bůh potrestá. Asi si ve skutečnosti také myslí, že žádní Bohové neexistují, a jen se přetvařují navenek…

Závěrečný apel

Nevím, jak vy, ale já svátky vánoční strávím v klidu a pokoře, a hlavně skromně.

Koneckonců „ráje a nekonečného hodokvasu“ si užijeme v rámci miliard a miliard let nekonečného posmrtného života, pokud nám tedy církve nelhaly a nějaký „famózní posmrtňák“ skutečně existuje, dodávám na závěr v laskavé předvánoční nadsázce.

A jak vnímáte Vánoce vy? Napište nám, prosím, do komentářů.

Anketa

Kolik utratíte na vánočních trzích?
0-100 korun
63 %
100 - 400 korun
15,2 %
401-700 korun
6,5 %
700 - 1100 korun
2,2 %
1100 - 1500 k.
1,1 %
nevím
8,7 %
Víc než si myslíte
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz