Hlavní obsah
Zdraví

České zdravotnictví: Je nutná systémová změna. Kdo něco chce, hledá způsob, kdo ne, hledá důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

K tématu nedostatku zubařů v ČR. Reakce na článek.

Článek

Se zájmem jsem si přečetl zdařilý článek o hledání zubaře.

Autorka zdaleka není sama, pacienti v Česku si dlouhodobě stěžují na nedostatek zubařů. Naopak prezident české stomatologické komory Roman Šmucler opakovaně veřejně prohlásil, že prý zubařů máme dostatek. Údajně jich máme skoro nejvíce na hlavu v Evropě.

Z osobní zkušenosti i řady známých a přátel bych se přiklonil k prvé alternativě. Například jedna uživatelka našeho systému péče veřejně popisovala- Po návratu ze SRN do ČR bylo hledaní zubaře pro mne „kulturní šok“. Předtím jsem měla zubaře v Mnichově bez problémů, včetně jeho nalezení.

A teď v Česku: Od pojišťovny obdržíte seznam zubařů, 6 listů formátu A4. Nikde neberou telefon, marná snaha. Pokud ho přece jen někde na popáté zvednou, odpověď všude stejná: „Nové pacienty nebereme“. „Na čekací listinu Vás nedáme… nic takového zde nemáme.“

Pakliže přistoupíme na Šmuclerovu hypotézu, že zubařů je v Česku prý dostatek a lidé jsou jenom pohodlní zubaře hledat, nabízí se jasná otázka.

Proč Česká stomatologické komora – nebo jiný orgán veřejné správy – nevytvoří digitální veřejně přístupnou databázi, kde by občan – pacient jasně viděl, který stomatolog ještě pacienty bere, a který nikoliv.

Aktuální praxe je většinou taková, jak bylo popsáno výše, pojišťovna aktivnějšímu pacientu dá seznam všech zubařů – a milý občane zavolej si tam, zda berou či nikoliv. Prostě jako v roce 1991, ne v roce 2023.

Ostatně i autorka textu na který stručně reaguji popisovala jak potupně celý den volala, volala a volala..jak někdy v roce 1987. Šílené!

Navíc tento zastaralý „systém-nesystém“ otravuje a zbytečně zatěžuje nejen pacienty, ale i samotné lékaře a zubní sestřičky.

Neustále mi vrtá hlavou, proč taková dálkově přístupná databáze v dnešním digitálním světě neexistuje, proč se tématu nechopí alespoň třeba Piráti? To je pořád digitální stát sem, digitální stát tam,ale v agendách, kde by to lidem skutečně pomohlo – skutek utekl.

Opravdu vám, páni politici, přijde důstojné, aby pojištěnec v 21. století obvolával či dokonce osobně obcházel jednotlivé zubaře takřka s čepicí v ruce, a ptal se, zda mají ještě volné kapacity?

Koneckonců, dle komorového prezidenta Šmuclera je prý zubařů dostatek. Akorát se o nich prý neví.

Nejen u zubařů

Samozřejmě zmíněný model, by se měl aplikovat, nejen u zubařů, ale i u ostatních lékařských profesí. Pacient nebo jeho rodinný příslušník by si otevřel příslušnou databázi a zjistil by, kde mají volné kapacity například na urologii či alergologii v jeho kraji či okrese. A nevolal týden zbytečně po všech čertech.

Pro méně pozorné čtenáře, autor v této (reakční) glose netvrdí, že by měl být zubař či neurolog v každé ulici či pětisethlavé vesničce, nicméně zdvořile pléduje za zlepšení informovanosti o kapacitách pro běžného pacienta, nejen pro toho, který má někde nějaké známé či dokonce pochází z lékařské rodiny. Koneckonců právo na informace je základním ústavním právem.

I zde platí - kdo něco chce, hledá způsob, kdo ne hledá důvod.

Anketa

Měl by stát nebo Česká stomatologická komora povinně vytvořit veřejně přístupnou dálkovou digitální databázi volných kapacit zubařů?
Ano
87,5 %
Ne
0 %
Nevím
0 %
Náš zubař, náš pán... pacient musí trpět, jinak si práce lékařů neváží
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz