Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co udělat pro konec českých šedivých politických myší, které jen pletichaří v zákulisí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Glosa právníka Petra Kolmana.

Článek

Úkolem právních publicistů je mimo jiné dodávat do veřejné diskuze nové konstruktivní nápady. Jeden se přímo nabízí.

Co takhle zahájit debatu o tom, aby se stávající poslanci museli povinně (ze zákona) zapisovat až na konec kandidátních listin?

Tak jak to dobrovolně (možná i trochu reklamně) již roky činí slovenské hnutí OLaNO.

Čerstvý vítr

Neprovětralo by to trochu zatuchlý český a moravský politický rybníček?

Pokud by chtěl politik ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uspět, museli by ho lidé aktivně kroužkovat! Logicky je zde posílen význam voličů, a naopak omezen vliv stranických sekretariátů.

Zamezilo by se tak mj. tomu, aby se do sněmovny opakovaně dostávaly šedivé politické myši, které v zásadě nikdo z veřejnosti nezná, ale pouze to mají dobré na partajních sekretariátech, a proto jsou umisťováni na přední místa kandidátek. A pak jsou logicky de facto automaticky voleni do sněmovny, aniž by získali nějaké větší procento preferenčních hlasů.

A jak víme preferenční hlasy jsou zrcadlem skutečné oblíbenosti jednotlivých politiků u veřejnosti. Tedy u té její aktivnější a uvědomělejší části, která chodí k volbám.

Nebojme se uvažovat o změnách!

Foto: Pixabay

Babiše naopak zná každý

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz