Hlavní obsah

Diskriminace ve sportu - a nikomu to nevadí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Představte si, že byste zítra přišli na úřad nebo do firmy, a tam by vám řekli, že zaměstnávají výhradně muže. Anebo by se vypsaly krajské volby, a směly by kandidovat pouze a jen ženy. Absurdní, viďte?

Článek

Avšak skutečnost, že se zde děje systémová diskriminace, kdy jsou sportovní soutěže děleny na základě pofiderních kritérií pohlaví, nikoho neznepokojuje?

Jak to, že muž nesmí hrát tenisový turnaj s ženami? Kolik žen aktuálně hraje v první nebo druhé české fotbalové lize s muži?

Jsou snad ženy méně šikovné než muži, že pro ně musí být speciální soutěže? Anebo jsou těmi pomyslnými nemehly naopak muži, a proto nepustí například
do hokejové extraligy ženy?

Nějaký méně inteligentní diskutér by mohl namítnout, že ženy jsou méně fyzicky zdatné než muži. I když odhlédneme od faktu, že síla zdaleka není ve sportu všechno, často je důležitější pro cestu k úspěchu jiné kritérium - rozum, vůle, mrštnost, rychlost, taktika a řada dalších dovedností, tak tento protiargument nemožno dnes brát vážně z jiného zásadního důvodu.

Lidé jsou různí

Představte si, že se na fotbalový nebo atletický svaz obrátil chlápek, že měří jen 155 cm, a je tím diskriminován oproti mužům, kteří mají přes dva metry. Se zlou by se potázal. Pokud někdo bojuje za segregaci mužů a žen, třeba v házené, proč také nechce spravedlivě rozdělit ligové soutěže dle výšky, váhy a hlavně genetických dispozic?

Opravdu si někdo rozumný myslí, že si hokejista Jaromír Jágr nebo fotbalista
Ivo Knoflíček získali sportovní úspěchy jen díky mimořádnému tréninkovému úsilí? Nikoliv i díky genetickým dispozicím, to však správně nikdo neřeší.
Tak proč se tolik řeší, zda je někdo žena nebo tzv. muž?

Jak moderní lidé ví, pohlaví je v zásadě předmětem svobodné volby, když
se jedenáctiletá holčička cítí jako kluk, tak ji respektující učitelé a spolužáci oslovují samozřejmě jako „jeho“ nikoliv „ji“. A na tělocvik chodí, pokud je škola dostatečně uvědomělá též s chlapci.

V kontextu výše zmíněného nám tedy zastánci diskriminace ve sportu seriózně vysvětlete, jaký hlubší smysl má dělení soutěží na mužské a ženské?

Dvacet pohlaví napoví

Nadto aktuálně vědci rozlišili více než dvacet typů pohlaví, číslo není patrně konečné. Z jakého důvodu se tedy sportovní soutěže dělí na ženské a mužské, tedy pouze dle dvou pohlaví? Pakliže již někdo chce dělit sportovce dle pohlaví, měl by alokovat minimálně 20 typů ligových soutěží v hokeji nebo volejbalu,
a ne pouhopouhé dva typy jako v minulém století.

Snad se brzy dožijeme více spravedlivé společnosti i ve sportu. Snad budou všechna pohlaví radostně sportovat dohromady. Také odpadnou nespravedlnosti ohledně nižšího odměňování žen (gender sport pay gap) v některých sportech.

Jestliže bude jedna soutěž pro všechna pohlaví - tak logicky k diskriminaci nemůže dojít.

Jak věc náležitě urychlit?

Ty sportovní svazy, které budou nadále zpátečnicky trvat na perfidním rozdělení sportovců na tzv. muže a ženy, prostě nedostanou žádné dotace z veřejných peněz. Ani od státu, ani od kraje, ani od města a od genderově uvědomělé Evropské unie samozřejmě už vůbec!

---------------

(autorský text, psáno pro LN)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz