Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes mladí lidé přistupují k citlivosti jako k dovednosti na plný úvazek. Jsou mladí přecitlivělí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Máme zde generaci snowflakes?

Článek

Ačkoliv musím uznat, že je nádherné sledovat, jak se mladí lidé vyvíjí, nejen já mám však jisté obavy. Nejsou dnešní mladí lidé v Česku příliš citliví?

Jistě, toto téma je citlivé samo o sobě, ale já, jako pozorovatel života kolem sebe, nemohu než se zamýšlet nad tím, jakým směrem se ubírá naše společnost.

Vzpomeňme si na doby, kdy jsme se neřídili jen emotikony na displeji mobilního telefonu, ale komunikovali jsme pomocí slov, občas dokonce i tělesné mimiky.

Dnešní mladí lidé však zdánlivě více preferují pohodlné klepání do klávesnice před osobním setkáním.

Mnozí z vás starších a zkušenějších si pravděpodobně vzpomenou na doby, kdy jsme byli schopni snést větší množství ironie a sarkasmu. Dnešní mladí lidé však někdy působí jako malé houbičky, které by při každém náznaku ironie mohly ztratit veškerou svou vodu obsaženou ve zbytcích humoru.

Jsou tak citliví, že může být obtížné vůbec pochopit, zda jsou na pokraji smíchu nebo pláče.

Neříkám prvoplánově, že citlivost je špatná. Naopak, empatie a schopnost vcítit se do druhých jsou vzácnými kladnými dovednostmi. Avšak zdá se mi, že v dnešní době mladí lidé přistupují k citlivosti jako k dovednosti na plný úvazek.

Osobní útoky

Každé slovo musí být pečlivě odváženo, aby se nezranila jejich křehká duše, a každý názor, který nesouhlasí s jejich vlastním, je vnímán jako osobní atak.

A co se stalo s tím, že již nejsme schopni přijímat kritiku jako konstruktivní zpětnou vazbu? Dnes se zdá, že je lepší tleskat našim dětem a vnoučatům i za neúspěchy a chválit je i za nejmenší úsilí, než je konfrontovat s realitou. A ukázat jim, že život může být i náročný.

Nejsme na cestě k vytvoření generace, která si bude myslet, že úspěch je právo, nikoliv odměna za tvrdou práci?

A tak, pane čtenáři, přemýšlím nad tím, zda jsou dnešní mladí lidé v Česku příliš citliví. Snad by bylo na čase vrátit se k základům, naučit naše mladé generace, že život není vždy růžový filtr na Instagramu a že kritika není nepřátelství, ale příležitost k růstu.

Avšak kdo jsem já abych Vám radil, jsem jen pozorovatel doby. Který rád vzpomíná na časy, kdy jsme byli odolnější a smáli se i vlastním chybám.

Anketa

Dnešní mladí lidé , do 21 let, jsou:
výrazně citlivější než minulé generace
56,3 %
mírně senzitivnější než předešlé generace
0 %
nevím
6,3 %
nelze určit, každý mladý/á jsou jinačí , nelze to relevantně zprůměrovat
37,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz