Hlavní obsah
Satira

Dopis Václava Havla obézním Čechům a Češkám. Pravda a dieta musí zvítězit nad tukem a nenávistí!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tento týden jsem poprvé v životě navštívil legendární restauraci Vikárka na Pražském Hradě. Dýchl na mě mj. duch našeho prvního českého prezidenta. A napadla mne pošetilá myšlenka, co by V. Havel napsal dnešním obézním Čechům?

Článek

Vážení spoluobčané,

dovolte mi, abych se s vámi dnes podělil o několik slov o závažném problému, který sužuje naši společnost. Mluvím o stále se zvyšující míře obezity v naší zemi. Čelit této skutečnosti není snadné, avšak je to nezbytné, pokud chceme zachovat zdraví a vitalitu naší společnosti, že?

Čísla hovoří jasně. Každý čtvrtý z nás trpí nadváhou. Je to alarmující statistika, která vyžaduje naši pozornost a smysluplnou akci. Je však ještě znepokojivější, že pouze polovina těchto jedinců se snaží něco aktivně udělat pro své zdraví. A ještě méně, pouhý každý desátý, má tu odvahu vyhledat pomoc odborníků. Jak by řekl soudruh Jakeš, odborníci si mnohdy připadají jako kůl v plotě, že?

Otázka existenciální, kterou si musíme položit, zní: Proč? Že?

Možná je to strach z neznámého nebo snaha vyhýbat se nepříjemným realitám, že?

Možná je to pohodlnost, která nás drží v poutech, jako pozůstatek minulého komunistického režimu, že? Anebo nedostatek povědomí o tom, jak se vyhnout této pasti. Bez ohledu na důvody, je zde naléhavá potřeba změny, že?

Odborníci nám sdělují, že v současné době trpí obezitou téměř 28 procent Čechů a Češek. O stoupajícím počtu tlusťochů, pardon, obézních spoluobčanů (včetně bývalých disidentů) v podhradí hovořila ostatně i Dáša.

A co je ještě horší, tato čísla rostou každým rokem. Do roku 2030 se očekává, že tento alarmující trend bude pokračovat, což je výzva, které se musíme smysluplně postavit. Nejenom my zde na Hradě, ale i vy dole, v demokratickém podhradí.

Beznaděj (ne)mocných

Nicméně, přestože se nám může zdát situace beznadějná, věřím, že máme schopnost a sílu změnit tuto realitu. Máme v sobě schopnost přijmout zodpovědnost za své zdraví a zahájit kroky k pozitivním změnám.


Není to pouze otázka vlastního zdraví, ale také otázka solidarity (tímto též zdravím svého přítele Lecha Walesu z Polska) a péče o naše společenství. Zdraví jednotlivců je klíčem k zdraví celé společnosti.

Naléhavě a mravně vyzývám proto všechny spoluobčany, aby se nebojácně postavili této výzvě. Hledání pomoci není projevem slabosti, ale projevem odvahy a péče o sebe i o ty, které máme rádi.

Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí.

Mějme odvahu změnit své životy k lepšímu a podporovat ostatní ve stejném úsilí.

Jsem pevně přesvědčen, že společnými silami můžeme překonat tuto výzvu a vytvořit zdravější a šťastnější společnost pro nás všechny.

Pravda a dieta musí zvítězit nad tukem a nenávistí!

S úctou Václav Havel

Foto: Petr Kolman

Havel Vikárka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz