Článek
Nedávno si podobnou otázku položili i populární metropolitní youtubeři Kluci z Prahy. Také to nevěděli, a to je už co říci.
Jedna známá lékařka mi kdysi vyprávěla historku, že v Brně v devadesátých letech studoval medicínu jordánský student - samoplátce, a ten měl v Brně nejradši grilované kuře a světe div se - sojový suk. Obojího dokázal zejména ve zkouškovém období spořádat neskutečná kvanta.
In medias res - Takže co je to ten tajemný sójový suk?
Sójové suky - též sójové kmeny nebo sójové tyčinky jsou cukrovinkou ze sóji, válcového tvaru.
Jejich prazákladem je cukr, hrubá sójová mouka, popřípadě alternativně tzv. sójové vločky), nesmí chybět tuk, sušené mléko a populární rumové aroma.
Trocha historie nikoho nezabije: Jako první začala sójové řezy na konci padesátých let minulého století vyrábět továrna Zora v Holomouci. Hanáckou fabriku později odkoupila švýcarská nadnárodní společnost Nestlé, tož globalizace se nevyhnula ani Olomoucku. V současnosti tuto cukrovinku vyrábí více výrobců.
Sójové řezy je možno, dle legend vyrobit i doma. Ale to rozhodně nedoporučujeme, jelikož jde o vysoce nebezpečnou akci, srovnatelnou s výrobou vodíkové bomby nebo počítáním Bělouna.
Existuje více příchutí sójových řezů, například brusinková nebo kakaová.
Sójový suk je též (nejen) hipsterskou mládeží označován jako levná a výhodná základní proteinová tyčinka.
Anketa
Prameny:
https://www.orioncokolada.cz/cs/vyrobky/sojove-rezy
https://hashtag.zoznam.sk/sojove-rezy-su-legendarnou-sladkostou-malo-o-nich-vie-aj-vyrobca-kupujeme-ich-bez-reklamy/
https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3jov%C3%A9_%C5%99ezy
https://www.youtube.com/watch?v=5jHNwcwoZfI