Hlavní obsah
Satira

Jak dnes vyjít i s malým důchodem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Satirická reakce na článek pana Tarise B.

Článek

Bylo to v malém městečku Brnu, které se pomalu probouzelo k životu s prvními paprsky jarního slunce.

Starší paní Markétka (72) už od rána připravovala svůj obvyklý rituál. Seděla v kuchyni u stolu, pila Becherovku a pečlivě srovnávala všechny účtenky a výdaje za minulý měsíc. Její příjem byl pevně stanoven až do konce života - starobní důchod.

V roce 2023 se situace trochu zlepšila, alespoň co se týče důchodů. Průměrný starobní důchod se poprvé dostal nad 20 tisíc korun. Markétka, stejně jako mnoho dalších seniorů ve statutárním městě s krokodýlem ve znaku, byla po této zprávě nadšená.

V lednu letošního roku se její důchod dokonce dostal na částku 20 694 korun. Bylo to víc, než kdy předtím. Ale zase pořád méně, než jí kdysi sliboval premiér a velkouzenář pan B.

Po zaplacení nutných výdajů…

Ale i přesto, že se důchodci dostávali nad průměr, Markétce to nestačilo. Po zaplacení nájmů, účtů a nákupu potravin a vína, jí zbývalo jenom minimum na zbytky. Důchod, který se zdál být tak slibný, se rychle rozplýval mezi prsty.

Jednoho dne, když Markétka odcházela z pošty po výběru důchodu, potkala svou starou tlustou kamarádku, paní Kláru. Ta měla také starobní důchod, ale díky svému úspornému životnímu stylu si vystačila s mnohem menší částkou.

„Markétko, jak se máš?“ pozdravila ji Klára s úsměvem.

„Je to takové, takové,“ odpověděla Markétka s povzdechem.

„Já vím, co tě trápí,“ pokračovala Klára. „Ale víš, vždycky se najde způsob, jak si poradit. Například já jsem se začala starat o zahrádku za domem. Pěstuju si zeleninu, tabák a ovoce, a nemusím tolik utrácet v obchodě. Možná bys měla zkusit něco podobného.“

Rada nad zlato

Markétka přemýšlela nad slovy své kamarádky, když se vydala zpět domů. Byla to jednoduchá rada, ale mohla by fungovat. Možná by si mohla najít nějakou koníček, který by nejen ušetřil peníze, ale i přinesl radost do jejího života.

Od té doby začala Markétka šetřit, kde se dalo.

Začala pěstovat bylinky na okenním parapetu a malé rostlinky v kuchyni. A točila o tom videa na TikTok a na Telegram.

Uspořádala si zahrádku za domem a začala pěstovat zeleninu a konopí. Postupem času si vytvořila svůj vlastní malý nezdaněný ráj, který jí nejenom ušetřil peníze, ale také jí dodal nový smysl života.

A tak se stará všemi konopnými mastmi mazaná paní Markétka naučila, že i když se zdá, že peníze nestačí, vždy existuje způsob, jak si poradit. A to se hodí v každém věku i režimu.

Stačí najít radost v malých věcech a hledat způsoby, jak si užít život bez zbytečných výdajů.

Zazvonil zvonec a poHádky je konec!

A jak vy se perete se stářím a Fialovou drahotou, pište do komentářů, prosím.

Děkujeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz