Hlavní obsah

Pravdivý příběh - Jak se brněnský právník stal málem bezdomovcem!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Pravdivý krátký , trochu genderově nekorektní, příběh z Brna.

Článek

Pan David učil právní disciplíny na vysoké škole, byl to dobrák od kosti.

Jak možná víte, media rádi oslovují odborníky z vysokých škol (samozřejmě nejenom odtud), pro různá vyjádření do rádia, novin, TV, podcastů či internetových periodik.

Takových medií jsou v Česku stovky, a každé si o sobě myslí, že je to nejdůležitější, minimálně ve svém okruhu posluchačů či diváků.

Pro náš příběh je klíčová skutečnost, že v naprosto drtivé většině chtějí česká a moravská média tato vyjádření zcela zdarma. Vzpurnějším respondentům se navíc snaží nakukat, že je to pro ně reklama zdarma. Satirik by dodal, že je to pro experty hlavně reklama v tom směru, aby po nich další media chtěla další a další vyjádření zdarma.

David Dobrotivý I.

Zpátky k našemu hrdinovi. Jak jsme již zmínili výše, David byl dobrák od kosti, nejen že za kolegy zdarma a zpočátku i rád suploval jejich vyučovací hodiny, ale kolegové na něj začali i přesouvat žádosti z medií o vyjádření.

Brzy se stal skutečným „mediálním Hujerem“, tu se vyjadřoval k právu soukromému, tu k právu veřejnému. Tu komentoval zamýšlené novelizace zákoníku práce, jindy vyhověl sličné (a současně vlezlé redaktorce), aby okomentoval rozhodnutí trestního soudu v „Bezdíkově“ , jindy se pro celostátní deník zamýšlel o insolvenčním právu nebo právu zahrádkářském. Ptali se jej na právní aspekty směnáren, včelařství nebo saunování.

Mnoho medií (tištěných i elektronických) řešila akutní potřebu experta do vysílání, že volalo či psalo panu Davidovi. A ten komentoval a komentoval.

Nicméně lidské (dokonce i mužské) síly a schopnosti mají své jasné limity. A tak kvůli svým bezplatným mediálním vystoupením začal , žel, zanedbávat akademickou práci. Tu přišel pozdě do semináře, jelikož vystupoval živě pro Českou televizi, tu musel zkrátit přípravu na přednášku, aby stihl vstup pro Český rozhlas mínus.

Honoráře nulové podivně jsou…

K tomu všemu si jeho sociální okolí perfidně myslelo, že za televizní, novinová či rozhlasová vystoupení má tučné honoráře. Nejprve si jej kamarádi a známí jen laškovně dobírali, ale když se mu potřetí stalo, že nějaký dezolát převlečený za kamaráda nechal napsat svoje velká piva v restauraci na „televizní hvězdu“, tak se už opravdu rozčílil.

A řekl jednou dost!

Nicméně ono to nebylo, tak jednoduché, to si milí čtenáři zase nemyslete. Občas ho jako měkkosrdcatého ještě někdo z editorů či redaktorů tzv. ukecal. A zase mu mediální výstup sežral spoustu času, kterak tušíme, na takové vystoupení se musíte i připravit, abyste tam nekecali úplné blbosti, jako kupříkladu někteří poslanci nebo senátorky.

David byl však filuta a napadl ho plán! Kdykoliv se na něj obrátil někdo z českých nebo slovenských medií, „přepálkoval ho“ na jednu ze dvou protivných vykutálených kolegyní - se slovy, že nutno podporovat ženy ve vědě.

Vedoucí katedry i děkanka byla z jeho postupu nadšené, říkaly konečně někdo pochopil genderovou problematiku a něco v ní dělá.

Šťastný konec

David na poslední chvíli zachránil svou akademickou práci a nestal se bezdomovcem. Jelikož, kdyby přišel o práci, tak by za chvíli neměl na dvacetitisícový nájem za jedna plus nula v širším centru statutárního města Brna. A také by pak neměl odpracovány povinné roky na starobní důchod.

Vsuvka - nápadité řešení, že by se po vyhazovu začal náš hrdina živit manuálně, to je u akademického pracovníka sci-fi. Ergo kladívko, tomu by čtenáři opravdu nevěřili. Ostatně zdejší čtenáři jsou nevídaně „krutopřísní“ a každou „levou“ hned odhalí, to není jako Policie, která roky bezúspěšně vyšetřuje krádež jízdního kola pana Davida.

Nicméně to je již námět zase na jiný článek!

(autorský fejetonový článek, jména i místa mohla být změněna)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz