Hlavní obsah
Finance

Je správné zdaňovat vyšší důchody?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Možná (ne)víte, že se v Česku mj. zdaňují i vyšší starobní důchody, a to od hranice 51 900 Kč/měsíčně, respektive 622.800 Kč/ročně.

Článek

Leckteří čtenáři a čtenářky Seznamu.cz teď možná jen znechuceně mávnou rukou. Takový důchod, to bych také chtěl mít, jen ať platí bohatí.

Nicméně jestliže si uvědomíme, že se zde zdaňuje něco, co osoba pobírá díky svým relativně vysokým odvodům, tak to nedává smysl. A především je to nespravedlivé. Zdaňuje se tu vlastně podruhé, ale jen někomu. Skandální. I nemorální!

Nespravedlivý systém

Mimo jiných i Ústavní soud ČR opakovaně kriticky zmiňoval, že český důchodový systém je celkově značně nespravedlivý, jelikož nadměrně „trestá“ ty, kteří řádně a hlavně hodně platili dlouhodobě do systému. Pozor, množina bohatých (resp. nejbohatších) lidí se nerovná skupině lidí, kteří nejvíc platili a platí do důchodového systému. Obrazně řečeno, kdybychom zjistili, kolik nyní reálně posílají na veřejné sociální pojištění např. pětice nejbohatších Čechů (včetně pana Křetínského, Bakaly či Babiše), tak by se s největší pravděpodobností nerovnala pětici nejvíce platících osob do veřejné důchodové kasy.

Bohužel či bohudík, tato data jsou samozřejmě neveřejná, jelikož spadají pod ochranu osobních údajů, a ani novináři (dokonce ani publicisté z Brna) k nim nemají přístup.

Vraťme se k naší hlavní otázce, proč stát znovu trestá ty, kteří nejvíce přispívali do důchodového motoru? Nelze se spokojit s perfidní námitkou, že se to nyní týká jen pár tisíc lidí s důchody přesahujícími zmíněnou měsíční skoro padesáti dvou tisícovou hranici.

Pro vyšší informační komplexnost doplňme, že se daní až částka převyšující zmíněných 51 900 Kč, a to sazbou 15%. Naštěstí se tedy nedaní celá důchodová částka, to by bylo logicky ještě větší bezpráví.

Ale tím pádem platí, že celková částka ve finále vybraná ze zdaňování „mega-důchodů“ není nijak oslnivá. Naopak, vzbuzuje legitimní otázku, zda to státu vlastně stojí za to?

Závěrečný povzdech

Řada právních teoretiků a filozofů dlouhodobě upozorňuje, že právo by mělo být nejen souhrnem nařízení a povinností začarovaných do různých formulářů, ale mělo by být i nositelem kladných hodnot. A tou závist a dvojí metr určitě není.

Máme za to, že výše kriticky popsané zdaňování vyšších důchodů je kontraproduktivní, a jen (nepřímo) posiluje závist ve společnosti. Vysílá jasný vzkaz adresátům právních norem, zdaňme podruhé bohaté. Majetnost je zločin, vzkazuje nám zákonodárce.

Shrnuto – podporuji ty, kteří se zasadí o zrušení této nesmyslné daňové ofenzívy vůči bohatším seniorům. A že se to týká jen pár tisíc lidí není akceptovatelná výmluva, dámy a pánové!

------------------------------

(autorský názorový článek)

Prameny (primární i sekundární) :

https://medium.seznam.cz/clanek/david-budai-kolik-penez-berou-duchodci-mam-aktualni-cisla-o-vysi-duchodu-a-jejich-hladiny-30836

http://www.danovetipy.cz/clanky/detail/zdanovani-prijmu-senioru-103

https://www.naseduchody.cz/clanek_50-zdaneni-duchodu.html

https://www.e15.cz/finexpert/vydelavame/dane-v-duchodu-ze-kterych-prijmu-nemusi-seniori-odvadet-statu-zadnou-castku-1394698

https://www.investujeme.cz/clanky/zdaneni-duchodu/

www.mpsv.cz

www.cssz.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz