Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je správné zvedat daň z nemovitosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Představte si, že byste za každou knihu, kterou máte doma, museli každý rok, zaplatit ještě speciální knižní daň. Její výše by se počítala podle počtu stran a ratingu kvality autora. I když jste již předtím knihu koupili za zdaněné peníze.

Článek

Absurdní? Avšak na podobném principu je postavena daň z nemovitosti.

Ve světě platí, že pravicové vlády zpravidla daně snižují a ty levicové naopak zvyšují. Ne tak v dnešním Česku. Aktuální pravicová, chceme-li pravostředová pěti-koaliční vláda chce zvedat daně.

A pak se v tom vyznejme, chudáci studenti a studentky politologie.

Přímo k věci – vláda mj. uvažuje o zvýšení daně z nemovitosti.

Ve hře je i růst o více než dvojnásobek. A ani to nemusí být zdaleka konečná cifra. Kdo zná zdařilý britský seriál Ano, pane ministře, tak si pravděpodobně vybaví pověstnou salámovou metodu, kdy nutno daně či jinou nepříjemnou povinnost voličům kouskovat a kouskovat. A lidé si zvyknou, pane ministře.

Nesmí se na ně zkrátka a dobře moc zhurta. Ale pěkně postupně.

I v české kotlině známe přísloví o žábě ve vodě, pod kterou pomalu přidáváme plamen a najednou se žába vaří, aniž si to řádně uvědomí. Pakliže by vláda „okoštovala“ (jak říkají Moraváci) sílu plamene najednou moc rychle, tak by daňový poplatník pardon žába z hrnce zákonitě vyskočil.

Méně důvtipný spoluobčan si pravděpodobně poví, jen to boháčům zdaňte, ty jejich byty a baráky, stejně si na ně většinou nakradli nebo je zdědili po těch, co si na ně nakradli. Já bydlím s dětma v nájmu, mne se to netýká. Avšak velká chyba úvahové lávky.

Logicky majitelé nemovitostí, zde lhostejno zda fyzické nebo právnické osoby, zvýšenou daň bez zbytečného odkladu prostě promítnou do výše nájmů ve svých nemovitostech.

Pro méně chápavé na závěr – zvýšenou daň nájemníkům dříve či později promítne majitel nemovitosti logicky do výše nájmu.

Leda, že byste narazili na realitní Matku Terezu, pak Vám opravdu gratulujeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz