Hlavní obsah
Zdraví

Je zde nedostatek nebo přebytek zubařů? Tatíčka Šmuclera zná každý, svého zubaře však ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Pacienti v Česku si dlouhodobě stěžují na nedostatek zubařů a zubních pohotovostí.

Článek

Pohotovosti (všechny nejen stomatologické) zřizují v Česku ze zákona kraje, nikoliv stát nebo města, ale ani Česká stomatologická komora, to je v rámci fair play třeba říci.

Proč zde řadu let máme zrovna takovou právní úpravu, je na samostatnou debatu. Údajně je tomu tak z důvodu, že kraje jsou blíž lidem, a rozumí lépe jejich potřebám. Aktuálně ve většině z nich je maximálně jedna zubní pohotovost na celý kraj, a jsou dokonce samosprávné kraje, kde není už stomatologická pohotovost žádná.

Satirik „čtvrtníčkovského“ stylu by možná podotkl, že krajští radní seznali, že v jejich kraji si lidé vzorně čistí zuby a zubní pohotovost prostě nepotřebují. Realita je méně poetická, zejména menší kraje na ni prostě nemají peníze a ani zubaře, kteří by na nich reálně pravidelně sloužili. Pro infomační komplexnost dodejme, že na zmíněných pohotovostech slouží soukromí zubaři, nikoliv úředníci z krajského úřadu. Ti by tam třeba i rádi zaskočili, ale umí se vrtat pouze a jen ve spisech, nikoliv v zubech.

Populární prezident – tatíček Šmucler

Prezidentem Česká stomatologické komory je zubní lékař, stomatochirurg, specialista na laserovou a estetickou medicínu, vysokoškolský pedagog, podnikatel, moderátor a scenárista Roman Šmucler.

Patrně v žádné zemi Evropské unie, možná ani na celé naší planetě, není veřejně známějšího prezidenta profesní samosprávy. Nedávno jsem se zeptal tří rakouských právníků, jestli ví (bez Googlu samozřejmě) jak se jmenuje prezident jejich národní stomatologické komory? Ani jeden ho neznal, nadto na mne koukali jako bych spadl z alpské jahody, a dotčeni říkali, nejsme specialisté na tuto oblast.

Naopak v české kotlině zná prezidenta zubařské komory skoro každý, dokonce prý více občanů zná jméno zmíněné zubařské hlavy pomazané, než jméno svého vlastního dentisty, pravda číslo krapet zkresluje fakt , že někteří občané a občanky žádného zubaře nemají.

Stomatologů je (ne)dostatek

Zmíněný prezident s oblibou vysvětluje, že zubařů je v České republice statisticky dostatek, stejně jako zubařských pohotovostí. Navíc rád otcovsky kárá pojištěnce, že kdyby si lépe čistili zuby, tak by stomatology vůbec nepotřebovali.

To je zrcadlový rozdíl například oproti advokátům, kteří naopak spoluobčany nabádají, aby za nimi chodili s každou věcí a nic nikdy nepodcenili.

Nedávno Roman Šmucler v diskuzi na sociální síti, pisateli na připomínku, že jediná zubní pohotovost pro celý Jihomoravský a Zlínský kraj (dohromady) není věru mnoho, odpověděl: „To prostě není pravda. Slouží se ve všech okresech, ale lidé si z pohodlnosti jezdí do Brna, kde je pořád otevřeno. Než aby si zavolali, kdo slouží…

Myšlenka, že někdo je líný a proto raději pojede s bolavými zuby z Hodonína, Mikulova nebo Znojma až do Brna, je sama o sobě pozoruhodná. Nicméně je smutné, že ani prezident komory neví, kde zubní pohotovosti dnes reálně jsou, jak to pak má vědět chudák občan?

„Si zavolejte..“

Taktéž asi nejen mne zaráží nesmrtelný fenomén českého zdravotnictví „aby si zavolali. To také vypovídá ledacos o pojetí a vnímání moderní informovanosti v 21. století v českém zdravotnictví.

Jestli něco v českém zdravotnictví lidé mladší 55 let nesnáší, tak je to „si zavolejte“ (pro výsledky, pro informaci, pro objednání). V reálu to častokrát vypadá tak, že se snažíte někam celé dopoledne dovolat a když máte štěstí, tak vám to, na podvacáté nasupeně sestra vezme, s podtónem kolik má práce, a co zase, kdo chce.

Zpátky k tvrzení prezidenta Šmuclera, kam by si vlastně měl pacient podle něho prakticky zavolat? Na krajský úřad, nebo na komoru, tam večer a v noci logicky nikdo není?

Nebo mají občané snad telefonovat svému krajskému hejtmanovi? U nás v jihomoravském kraji máme sice superaktivního lidovce, který neustále točí nějaká videa a píše na sociální sítě, takže by vám telefon možná vzal i o půlnoci či v sobotu. Občan by se pak dozvěděl, že jediná pohotovost pro kraj je v Brně – důkaz zde: https://www.fnbrno.cz/lekarska-a-lekarenska-pohotovost-v-brne-a-jihomoravskem-kraji/t3762?fbclid=IwAR3JcceUHcYg3×nJTMMTLBqMbI_os1Qvltpo75H_cVk-NiCwwyTiM76frLg – nikoliv v každém okresním městě, jak se mylně domnívá komorový zubní prezident.

Závěrečná plomba

Na závěr si nutno povzdechnout, že tak jak lidé aktivně demonstrují za to, kdo má či nemá být například ministrem spravedlnosti, že se tolik nezajímají o věci, které mají bezprostřednější vliv na jejich životy, jako je třeba zdravotnictví (včetně toho stomatologického). Sejde se snad někdy na Letné půlmilionu lidí kvůli rušení zubních pohotovostí anebo kvůli ztížené dostupnosti lékařské péče, a to nejen té stomatologické?

------------------

(v modifikované podobě vyšlo v LN)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz