Hlavní obsah
Sport

Karel Lang - legenda brněnského hokeje. Čaroděj ze Zetoru!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dnes zavzpomínáme na skvělého gólmana Karla Langa. Jelikož autor je také Brňák, článek napsal s velkou radostí a hrdostí!

Článek

Je až neuvěřitelné, že brankář Karel Lang letos oslaví 66 narozeniny!

Svého času ho znalo celé Brno a vlastně i celá Morava. Hlavně ta jižní, ale pěkně popořádku.

Karel Lang se nenarodil sice přímo v Brně, je rodákem z  Přísnotic (okres Brno-venkov), nicméně je nesmazatelně spjat s brněnským ledním hokejem.

V sezoně 1976/77 poprvé nastoupil za Zetor Brno a „Kometě“ byl věrný až do roku 1989, s výjimkou povinné vojny v Dukle Trenčín.

Řeč čísel

Kariéra v Kometě (resp. Zetoru a ZKL) Brno : 11 sezón (1976-78, 1980-90).

Odchytal za ni neuvěřitelných 383 zápasů.

Karel Lang dostal 1 198 branek (průměr 3,1 na zápas), z toho 300 zápasů v nejvyšší československé soutěži a zbylých 83 zápasů v české národní lize.

Zajímavost: kromě neméně legendárního Vladimíra Nadrchala nikdo nechytal za Kometu/Zetor/ZKL Brno vícekrát.

Karel (když se v Brně v osmdesátých letech řeklo „Karel“, každý věděl, že je jen jeden, a opravdu to tehdy nebyl Gott) nosil v Brně hrdě číslo dresu: 25.

Starší ročníky si vzpomenou, že i sportovci „za komára“ museli povinně na vojnu. Lang, proto chytal dva roky (1978-80) na vojně v  Dukle Trenčín. To byl vlastně jediný československý klub, kde byl (a musel být) nevěrný Brníčku.

Dodejme, po plyšové revoluci odešel Karel Lang v roce 1989 do Německa, kde dva roky chytal za Stuttgart. A následně od roku 1992 do roku 2001 v Krefeldu. Po skončení úctyhodné hráčské kariéry, tam kvalitně trénoval brankáře.

Karel reprezentační

O Langovi se často spekulovalo, že kdyby hrál v jiném klubu než Brně, které často bojovalo o udržení v nejvyšší hokejové lize, tak by měl vrátka do „repre“ otevřená častěji. Nicméně i tak Karel v československé reprezentaci odehrál 42 zápasů, pro někoho málo, pro jiného až dost.

Čaroděj z říše brankoviště Lang kromě nás reprezentoval na Mistrovstvích světa 1981, 1982, a naposledy 1987. Na veleslavném turnaji 1985 v Praze žel chyběl. Lang byl rovněž členem československého týmu na olympiádě v roce 1980 a na Kanadském poháru 1981.

Hádanka: na ZOH dostával příležitost v brance hlavně J. Králík. Karel Lang odchytal jediné utkání - víte proti komu? (pamětníci se mohou popř. pochlubit do komentářů).

Diváky byl milován

Karel byl charakteristický svým svérázným divokým, někdy až neukázněným stylem hry. Byl schopen vychytat kohokoliv, včetně Jihlavy, Gottwaldova nebo Sparty, ale stejně i občas naopak. Kvůli častému opouštění brankoviště se mu V Brně též říkalo: Tulák (výletník) po ledě.

Jeho heslem již od mládí bylo - hráč a hlavně brankář musí diváka bavit! Starostí má dost v práci nebo s tchýní.

K oblíbeným Langovým hláškám patřilo - nevyměnil bych Brno za Jihlavu , která brala medaile v 80. letech pravidelně, protože gólman Jirka Králík, který tam byl, si moc nezachytal. Karel konstatoval kdysi čtverácky pro brněnský tisk : když brankář chytá za dobrým mančaftem, nemá žádnou legraci z hokeje. Já jsem měl padesát zásahů a dostal jsem tři góly a to je lepší, než tam stát, mít patnáct zásahů a nedostat žádný.

Dějinná zajímavost

Lang odešel do západního Německa v roce 1989. A ted se podržte přesně den před sametovou revolucí, tedy 16. listopadu 1989.

Českoslovenští komunističtí „bafuňáři“ koncem osmdesátých let stanovili, že hráči, kteří mají víc než třicet roků a mají medaili z mistrovství světa, tak můžou jít hrát za odměnu na Západ. Kde se tehdy vydělalo trochu o dost více než v tehdejší ČSSR.

Langovi tehdy nabídka přišla od J. Jiříka, který trénoval Stuttgart. A zrovna jim tam chyběl pořádný chlap do branky. Sotva K. Lang odehrál pouhý jeden zápas v SRN, tak v Československu padl režim! To asi nečekal ani on, ani nikdo z jeho blízkých.

Anketa

Pamatujete jak se v brně skandovalo - Karel není člověk, Karel je bůh!
Ano
94,1 %
Ne
4 %
Já su z Prahy....
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 959 čtenářů.

Prameny:

http://beta.cekit.cz/kometa/clanek.php?id=53

https://www.idnes.cz/hokej/hokejova-1-liga/hrac-musi-divaka-pobavit-rika-byvala-hvezda-komety-karel-lang.A080608_220728_hok_1liga_kal

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Lang

https://brnensky.denik.cz/hokej_region/o-zlato-z-prahy-me-pripravilo-jedno-pivo-vzpomina-karel-lang-20150505.html

https://www.hc-kometa.cz/clanek.asp?id=Je-to-snad-40-let-kdy-jsem-poprve-chytal-za-Kometu-ale-fanousci-na-me-nezapomneli-tesi-Karla-Langa-9932

Osobní archiv a vzpomínky autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz