Hlavní obsah
Lidé a společnost

Klidná justiční síla - Vojtěch Šimíček. Místopředseda soudu soudů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

O soudcích se v Česku, na rozdíl od politiků, sportovců , tiktokerek nebo zpěváků, moc nepíše.

Článek

Kdo je vlastně pan Vojtěch Šimíček?

Patrně jste zmíněné jméno i příjmení někdy slyšeli, akorát si nejste patrně jisti kde.

Ano, jde o jednoho z (nej)výraznějších českých ústavních soudců a ústavních právníků, ale pěkně popořadě.

Vážený soudce Vojtěch Šimíček se narodil v roce 1969 v Ostravě.

Stručně řečeno je to významný český soudce a vysokoškolský pedagog z oblasti ústavního práva. Ústavním soudcem se stal v červnu 2014, takže letos ukončuje svůj desetiletý mandát. Pro zajímavost desetiletý mandát měli shodně i prvorepublikoví ústavní soudci.

Jedná se tedy o soudce nadmíru zkušeného, navíc předtím zastával pozici soudce Nejvyššího správního soudu (NSS). Nota bene správní soudnictví se někdy nazývá, například v rakouské právní teorii, jako „malé ústavní soudnictví“. Jelikož jeho stěžejním účelem je ochrana veřejných subjektivních práv jednotlivce před orgány veřejné správy, stejně jako je tomu v řízení o ústavní stížnosti.

Tím samozřejmě nechceme naznačit, že by se ústavními soudci měli stávat výhradně bývalí či současní soudci správních soudů. Ústavní soud má být pestrý a rozmanitý, tak jako rozmanitá je naše středoevropská postmoderní společnost. Ostatně existují i méně ortodoxní názory, že pár míst soudců ústavních soudců by měly zastávat i morálně integrální osoby bez právnického vzdělání.

Od května 2023 se V. Šimíček stal místopředsedou Ústavního soudu. Dokonce se o něm prý uvažovalo na post předsedy Ústavního soudu.

Zpátky do akademické minulosti

Po listopadu 1989 se ještě V.Š. jako student práv podílel na vzniku Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy Univerzity. V roce 1992 úspěšně absolvoval magisterské studium PrF MU v Brně, kde v roce 1995 dokončil i postgraduální studium.

Od roku 1995 působí jako pedagog na Katedře ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Akademická zajímavost - V. Šimíček má na Masarykově Univerzitě jedno z nejnižších UČO - a to „36“, dnešní studenti a mladí pedagogové mají šestimístná UČO.

Mezi studenty byl a patrně nadále je oblíben pro svoji kamarádskou povahu, kdy se nad studenty a studentky nijak nepovyšuje, i když jsou to kolikrát ještě pěkní „pitomci“, pardon nezralé osobnosti. Ostatně i autor tohoto neformálního medailonku, pod vedením tehdy ještě odborného asistenta V.Š. psal v roce 2000, diplomovou práci na téma - Právo na informace. Jako by to bylo včera, krásné inspirativní časy.

Ústavní soud

V letech 1997 až 2003 byl Šimíček asistentem významného ústavního soudce Vojena Guttlera.

V dubnu 2014 jej prezident Miloš Zeman navrhl na post soudce ÚS ČR. Dne 29. května 2014 pak v horní komoře PČR získal Šimíček neskutečných 56 hlasů od 58 přítomných senátorů. Brzy na to byl jmenován prezidentem Zemanem ústavním soudcem.

Vsuvka - dnes řada politiků, právníků i novinářů má pro bývalého prezidenta jen kritická slova, nicméně v otázce výběru ústavních soudců si prezident Zeman počínal velmi obratně a hlavně zodpovědně.

Pro informační komplexnost dodejme, že asistenty místopředsedy Vojtěcha Šimíčka byli a jsou Mgr. et Mgr. Tereza Šimková, doc. JUDr. Ondřej Svaček, Ph. D, LL. M. a Mgr. Iva Hnátková. Jelikož z asistentů se často v budoucnosti stávají významní soudci, je dobré i tato jména představit či připomenout širší veřejnosti.

Veselý závěr

Mezi studenty i právníky je doc. Šimíček znám svým suchým anglicko-severomoravským humorem. Dovolím si na závěr připomenout jeden z jeho oblíbených vtipů, nota bene VŠ se narodil, jak jsme ostatně i uvedli výše, v Ostravě a dlouhá léta pracuje v městě Brně.

Víte, proč je v Ostravě tolik smogu a v Brně tolik právníků? Protože si Ostrava mohla vybírat jako první.

---------------------------------------------

Prameny:

https://is.muni.cz/

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-na-ustavni-soud-navrhl-lichovnika-simicka-a-nykodyma/r~382de2cabf4811e39d320025900fea04/

https://www.usoud.cz/asistenti-soudcu/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prezident-jmenoval-vojtecha-simicka-novym-mistopredsedou-ustavniho-soudu-40430527

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vojtěch Šimíček

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz