Hlavní obsah
Názory a úvahy

Král, prezident, nebo generál Petr Pavel?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Máme na Hradě snad krále, aby uděloval milosti?

Článek

Prezident Petr Pavel v těchto dnech oznámil, že se agenda udělování milostí vrátí z Blažkova ministerstva spravedlnosti, kam ji kdysi, mazaně avšak zcela legálně, strategicky delegoval bývalý prezident Miloš Zeman, zpět na Pražský hrad.

Politologové a právníci racionálně varují, pakliže prezident republiky milosti použije ve sporných případech, se zlou se potáže a může si nebývale pokazit svoji vizitku u veřejnosti. Nic na tom nemění fakt, že údajně generál Petr Pavel nechce již znovu kandidovat na prezidentské křeslo.

K institutu amnestie má autor této glosy dlouhodobě silnou systémovou výhradu.

Nalijme si čistého tichého vína, amnestie je dnes historickým přežitkem feudálního střihu. Stejně jako mnozí jiní (nejen ústavní) právníci mám za to, že to je právně-filozoficky překonaný institut, jenž do dnešního moderního právního státu již nepatří. Skutečně píšeme rok 2023, nikoliv 1623.

Jsem toho názoru, že v případech, kdy je udělena milost nebo je vyhlášena amnestie, dochází mimo jiné k znevážení několikaleté práce trestních soudců, státních zástupců a policistů. A to práce nikterak levné, navíc zejména duševně velice namáhavé.

Zastánci milostí a amnestií s oblibou uvádějí učebnicový příklad, že populární prezident Václav Havel kdysi dávno zastavil vyšetřování důchodkyně, která si pro zmírnění zdravotních bolestí údajně pěstovala marihuanu.

Zmíněný postup legendárního Havla byl chvályhodný a operativně smysluplný, nicméně není toto ze systémového hlediska úkol pro státní zástupce a posléze soudce, aby kromě jiného vyhodnotili společenskou nebezpečnost jednotlivých skutků?

Není alibistické se spoléhat na milost shůry, tedy z Hradčan? Nenásobí se nespravedlnost ve společnosti tím, že jeden pachatel milost dostane a druhý nikoliv? Pamatujete kupříkladu na případ „Kajínek“, kdy pak stovky možná tisíce příbuzných jiných odsouzených výtečníků začaly rovněž volat po milosti pro své vězněné blízké? Nezapomínejme, že ve věznicích sedí samí nevinní lidé.

Zrušme ten feudální akt

Dávám do celospolečenské diskuze námět, že by se měla zahájit vážná diskuse o zrušení ústavního práva prezidenta republiky (!, ne monarchie) udělovat milosti a oprávnění udělovat amnestii.

Pro pět ran do Sbírky zákonů milosti, ať si udělují králové a královny, my jsme ovšem již řadu let občanská společnost zorganizovaná v republiku!

(text v modifikované podobě byl dříve publikován v LN)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz