Hlavní obsah
Sport

Krása ženského volejbalu - Šelmy hrrr na ně!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman

Volejbal je, jak známo, neinvazivní sportovní hrou síťového typu, ve které se utkávají dva týmy po šesti hráčích nebo hráčkách , kteří nenáhodně ovládají míč částmi svého těla, nejčastěji pažemi.

Článek

Střídají se zde úkoly útočné i obranné a jedinou herní akcí lze body za pár vteřin (než bys řekl "deník Sport") jak získat, tak i ztratit.

Z dějepisu si možná pamatujete, že Volejbal (původně volley the ball) vznikl r. 1895 ve Springfieldu v Massachusetts (USA). Původně se hrál s basketbalovým míčem. Pro vtipálky, prvním hráčem skutečně nebyl Homer S., i když hra vznikla ve zmíněném Springfieldu.

Zpátky do současnosti

Volejbal za skoro 130 let své existence učinil obrovský pokrok.

Zejména dnešní ženský volejbal by praotcové zakladatelé asi nepoznali. Urazil neskutečný kus cesty.

V ČR aktuálně vrcholí ženská extraliga. Ve finále jsou brněnské Šelmy a armádní team z Liberce - Dukla.

Aktuální stav série je 2:0 na utkání ve prospěch Šelem, pro méně chápavé čtenáře a čtenářky, Šelmy již dvakrát vyhrály nad Libercem. A Dukla tudíž zatím ani jednou v letošním finále.

Autor této glosy navštívil osobně jak první utkání v pondělí v Brně, tak i včera (18.4.) vyjel se Šelmami pod Ještěd do Liberce. Krásné to bylo!

Kolín také fandí Brnu

Z Brna do metropole libereckého samosprávného kraje dorazilo několik desítek zapálených fandů z Brna, ale připojila se i sedmička fanoušků (resp. 1 fanoušek a

6 fanynek) až z rodiště Miloše Zemana. Ano, potkali jsme se u Kolína a přivezli busem spřátelené kolínské fandy sebou do Liberce. Volejbal prostě spojuje dokonce Jihomoraváky a Středočešky.

VIPersonálie - mezi brněnskými fanoušky nezapomněl nechybět legendární bubeník a opora šelmího kotle - pan Kouba! Bez něj by to nebylo ono!

Sečteno - Atmosféra včera neskutečně dynamická, divoká, bojovná a krásná, avšak na rozdíl od fotbalu či hokeje, z ochozů neslyšíte vulgarity či nejste dokonce svědky fyzického napadení mezi fanoušky či fanynkami. Krásný sport v krásných kulisách.

Foto: Petr Kolman

439267598_7398517406901598_1293816200372434932_n

K vlastnímu utkání

In medias res: Šelmy Brno jsou blízko svému prvnímu titulu v extralize volejbalistek. Na palubovce Dukly Liberec včera vyhrály, po nervy drásajícím závěru, 3:2.

Když rozhodující tie-brek získaly v poměru 16:14.

Jak jsme již avizovali výše, Brňanky v sérii na tři vítězná utkání vedou 2:0. Rozhodnout mohou už tuto neděli v Brně v hale na Kaunicové.

Holky do toho!

Sportu zdar a volejbalu zvláště!

Tož kázeň na „vojenském stadionu“ musí být:

Foto: Petr Kolman

437987659_7396746277078711_1100007207404760666_n

Prameny:

https://www.fsps.muni.cz/emuni/data/reader/book-22/08.html

o první finálovém utkání jsem stručně psal zde - https://medium.seznam.cz/clanek/petr-kolman-finale-volejbalove-ligy-selmy-z-brna-si-jdou-pro-titul-57701

https://www.volejbalbrno.cz/a-tym-zeny/soupiska-zeny

https://www.mastersport.cz/vse-o-volejbalu-a-192.html

fota : autor článku P. Kolman

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
VK Dukla Liberec

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz