Hlavní obsah
Satira

LOH Paříž 2024: Seniorovi z Ostravy hrozí milionová pokuta za zneužití názvu „Olympiáda“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Včera jsem si takhle seděl v jedné ostravské hospůdce a mezi loky středně dobře vychlazeného válečného piva „Ostrawar“ zaslechl příběh, který mě přiměl zvednout obočí a trochu se zamyslet nad tím, kam ten svět nyní spěje.

Článek

Představte si to: 70letý pán z Poruby, srdce na dlani a dobré úmysly v hlavě, se rozhodl pozvat svého vnuka na společné sledování olympiády v televizi. Nic velkolepého, jen taková ta rodinná pohoda na gauči s miskou brambůrek z Lidlu a bečkou piva po ruce.

Jenže, svět se nám mění. Kdo by tušil, že jeden nevinný nápad strávit chvilku s vnukem, může mít tak drsné následky? Český olympijský výbor, ti šikovní vysportovaní dotovaní hoši s ostrým zrakem a ještě ostřejšími právníky, se rozhodli starého pána „odměnit“ za jeho kreativní pozvání – hrozí mu pokuta ve výši dvou milionů korun!

A proč? No přece za zneužití olympijského názvu!

Olympiáda se musí chránit i před ostravskými dědky

Teď si to představte: děda, který si nedávno sotva nainstaloval na chytrý telefon aplikaci na počasí (a to jen díky vnukově trpělivosti), zřejmě zneužívá mocný symbol pěti kruhů k nekalým účelům. Kdo by si pomyslel, že stačí říct „pojďme koukat na olympiádu“ a už se vám za zády objeví regiment právníků v kravatách, připraveni vybrat si svůj podíl.

Zasmál jsem se, protože ta představa je absurdní. Představte si, jak se ti právníci scházejí ve své lesklé kanceláři, obklopeni hromadou papírů, a s vážným výrazem si říkají: „Tady máme podezřelého! Pozval svého vnuka na sledování olympiády. Zneužití značky je jasné!“

A pak na základě této „hrozby“ poslali naivnímu dědovi dopis s tučnou částkou, kterou by měl zaplatit.

Neznalost zákona neomlouvá

Co na tom, že starý pán pravděpodobně netušil, že takové pravidlo vůbec existuje?

Když se snažil o moderní komunikaci s rodinou, zřejmě měl pocit, že dělá něco dobrého, možná se i cítil jako děda roku. A teď ho čeká výzva, se kterou by ani sám Emil Zátopek nepočítal ve svých nejdivočejších snech – zaplatit dvoumilionovou pokutu, protože prostě chtěl strávit čas s vnukem sledováním Ol*****dy.

Závěrem

Tak si říkám, kde to vlastně žijeme. Možná jsme to s tou ochranou značek a práv už trochu přehnali. A možná by si někdy měli právníci dopřát malou pauzu od všech těch zákonů a vyhlášek, a sednout si na gauč s miskou brambůrek, pustit si olympiádu pardon o******du.

Rada na závěr - Lidi dávejte si ale pozor – nejen školní olympiáda se dnes tuze moc trestá! Kázeň musí být!

------------------------------

Satirický komentář reaguje mj. na přehnané šílenství s ochranou názvu „Olympiáda“ ze strany ČOV.

Pramen a další informace:

https://www.denik.cz/skolstvi-a-vzdelavani/olympijsky-vybor-cov-skolni-olympiada-deti-kritika-zakaz-uzivani-nazvu.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz