Hlavní obsah
Móda a trendy

Možno tolerovat ponožky v sandálech? Nikdy!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Mimo neúspěchů našich fotbalistů a zdražování piva asi máloco lidem tolik vadí jako ponožky v sandálech.

Článek

Nedávno jsem dokonce viděl v brně (hlavním městě justice, nikoliv módy) skupinu pubertálních pražských děvčat, jak se vysmívala dokonce nezávislému soudci, který měl ponožky v sandálech.

Prostě máloco rozděluje naši společnost jako zmíněný „sandálový“ fenomén.

Pro jedny nevkusné a nedůstojné. Pro druhé výraz jejich individuality a nezávislosti - viz např. zmíněný ústavní činitel.

A hlavně jejich zastánci oceňují nevídanou praktičnost.

Svatý grál nevkusu?

Zatímco pro některé (zejména venkovské a starší) lidi jsou ponožky v sandálech téměř svatým grálem praktičnosti, pro jiné jsou spíše symbolem zahození jakékoliv snahy o vkus.

Prý jsou ponožky v sandálech také známkou absolutního nevkusu a buranství. A údajně podle nich v zahraničí spolehlivě poznáte české a moravské turisty a turistky.

Co to znamená, když někdo zvolí tuto kontroverzní kombinaci?

Je to výraz revoltujícího ducha, jak mi vloni tvrdil čtyřicetiletý kamarád Jirka.

Anebo je to spíše náhlý záchvěv lhostejnosti k okolnímu světu? Jak by řekl pan premiér - dotyčný jakoby vysílal jasný signál - „Proč ne? Pohodlně se mi to nosí, ostatní si trhněte spodní končetinou“.

Filozof Václav Bělohradský, by možná ponožky v sandálech označil za postmoderní paradox. Prostředek, který nás nutí zpochybňovat naše vlastní předsudky a společenské normy.

Tuze praktické

Nemůžeme také opomenout otázku praktičnosti. Pro mnohé jsou ponožky v sandálech záchrannou vestou pro nohy trpící chladem, přestože to může být na úkor estetického dojmu. Ostatně, nosili je tak i staří Římané, proč by je nemohli nosit i mladí Brňané či Opavané?

Japonec nakonec

Ergo kladívko, v Japonsku (nejzadluženější zemi světa) byste byli překvapeni, tam si hlavu z ponožek v sandálech nijak nedělají.

Tzv. tabi - ponožky s mezerou mezi palcem a ostatními prsty - nosí ženy i muži společně s tradiční obuví zóri (japonské páskové sandály vyrobené z rýžové slámy) nebo geta (kombinace dřeváků a sandálů). A žádný problém!

Nosme tedy ponožky do sandálů jako Japonci a Japonky.

Buďme nezávislí a kašleme na předsudky naší pubertální mládeže a pár hvězdiček z Instagramu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz