Hlavní obsah
Názory a úvahy

(Ne)ostře sledované korespondenční volby. Raději si obalme nervy Nutellou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman

Ke korespondenční volbě jsem se vyjadřoval mj. i pro TV NOVA a dvoje české noviny, také mne ve sněmovně citoval pan Tomio Okamura - tak si zdvořile dovolím pár myšlenek uvést i zde pro vás kamarády-čtenáře ze Seznamu.

Článek

Jedním z hlavních aktuálních témat jsou tzv. korespondenční volby. Osobně si myslím, že by se nyní měly řešit palčivější problémy, avšak kdo jsem já pranepatrný, abych naší vrchnosti diktoval syžety.

Byla již v této souvislosti popsána řada problémů, například, že nevíme, kdo by reálně ze zahraničí hlasoval.

Nikdy nevíte, jestli českému voliči v Japonsku či na Maltě někdo, ať už rodinný příslušník nebo třeba nadřízený ze zaměstnání, „nevyměnil“ volební lístky. Anebo mu šéf nebo tchán autoritativně neřekl, jak má či nemá korespondenčně volit.

Nepochybně i v Čechách, na Moravě a ve Slezsku podobné ohrožení svobodné volby může být, nicméně v případě korespondenční volby je to riziko podle mnohých z prapodstaty věci o dost intenzivnější. Za plentu ve volební místnosti na ZŠ Jaromíra Jágra na Kladně s vámi tchýně ani vedoucí z úřadu opravdu nepůjde (ani jít samozřejmě ze zákona nesmí), avšak u toho, co strkáte do volební obálky v Thajsku…asi nemusíme pokračovat.

Avšak o jedné věci se skoro nehovoří. Hlasy, které přijdou ze zahraničí, jsou ve volbách do Poslanecké sněmovny přiřazeny losováním k pouhému jednomu jedinému kraji. Nebezpečné systémové úskalí.

Očekává se, že díky korespondenční volbě by hlasů ze zahraničí mohlo přijít mnohem víc než dříve! Experti odhadují i statisíce. Koneckonců jinak by je nemělo význam zavádět a hodiny o ní debatovat ve sněmovně. Nezdeformuje to ale výsledky voleb v daném vylosovaném volebním kraji? Hlavně, když se vylosuje nějaký menší kraj? Například Karlovarský nebo Zlínský?

Ano, zde může vzniknout, a asi vznikne zásadní nerovnost.

Ergo kladívko, jeden ze čtrnácti krajů by tak mohl být diskriminován vůči ostatním. Vylosuje se například Zlínský kraj a volič z tohoto malebného kraje pak bude po čertech překvapen, jakého poslance mu tam hlasující z Číny, Finska, Islandu, Německa, Kostariky, Malajsie, KLDR a Argentiny zvolili.

Avšak jeho sestřenice z Jihomoravského kraje tam bude mít za poslance skutečně ty, které si Jihomoravané řádně zvolili bez zkreslení zvenku. A ti pak budou například pěkně lobbovat za jihomoravské vinaře. Tohle opravdu chceme?

Skutečně se všechny zahraniční korespondenční hlasy musí započítat pouze a jen v jednom kraji, jak se nyní navrhuje? Nešlo by to rozložit alespoň do 6 krajů, aby se zmírnilo pokřivení hlasování?

Hlubší douška na závěr: Jak kdysi trefně napsal čerstvý osmdesátník Václav Bělohradský: ten, kdo mění volební pravidla, a úpěnlivě argumentuje fair-play, všeobecným dobrem anebo i vyšší kvalitou demokracie, skoro vždy tak činí ve svůj vlastní politický prospěch. Pozor na ně!

-------

Autorský text - modifikovaně psáno pro Právo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz