Hlavní obsah
Lidé a společnost

(Ne)zapomenutí politici - Milan Uhde

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Milan Uhde byl a je významná postava nejen české literatury a divadla, ale i politiky. Narodil se 28. července 1936 v Brně.

Článek

Vzdělání získal u nás v Brně: chodil zde do obecné školy, roku 1953 úspěšně odmaturoval na gymnáziu Slovanské náměstí v Brně - Králově Poli. V roce osmapadesátém absolvoval Filosofickou fakultu MU.

Vystudoval obor čeština a ruština. Nikoliv divadelní věda či filozofie, jak se někdy domnívají méně poučení lidé.

V roce 1992 získal prestižní titul docent na JAMU v Brně.

Kariéra v literatuře a na divadle

Milan Uhde je autorem řady dramatických děl, televizních scénářů, rozhlasových her a také několika knih. Mezi jeho nejznámější díla patří například:

  • "Balada pro banditu": Muzikál, který vznikl ve spolupráci s Milošem Štědroněm, je jedním z nejúspěšnějších českých muzikálů a dodnes se hraje v různých divadlech po celé České republice.
  • "Velice tiché Ave": Drama z roku 1968, které je považováno za jedno z jeho nejvýznamnějších děl.
  • "Král Vávra": Hra, která byla zakázána během normalizace, ale po roce 1989 byla znovu uvedena na scénu.
  • Z rozhlasových her byl úspěšný monolog Výběrčí (1967) a drama–rekviem Velice tiché Ave (1981), z novější připomeňme hru Zjasněná noc (2007).

Po roce 1989 se Milan Uhde vrátil k literární tvorbě a pokračoval v psaní dramat a knih. Jeho díla byla často uváděna na různých divadelních scénách a dočkala se pozitivního ohlasu jak od kritiky, tak od diváků.

Jeho tvorba se vyznačuje hlubokým humanismem a často se zabývá společenskými a politickými tématy.

Spolupráce s Divadlem Husa na provázku

Milan Uhde měl dlouhodobou spolupráci s Divadlem Husa na provázku, kde byly uváděny mnohé z jeho her. Toto brněnské divadlo je známo svými inovativními a experimentálními přístupy k divadelní tvorbě, což dobře korespondovalo s Uhdeho uměleckým pojetím.

Politická kariéra

Podepsal Chartu 77, v roce 88 se stal i signatářem HOS.

V roce 1989 založil spolu s jinými disidenty nakladatelství Atlantis a stal se jeho šéfredaktorem. Následující rok po něm tuto pozici převzala manželka Jitka, aby se Milan mohl plně věnovat politické kariéře.

Po sametové revoluci se Milan Uhde aktivně zapojil do politiky. Stal se členem Občanského fóra a později Klausovy Občanské demokratické strany (ODS).

Důležitý fakt - v  letech 1992–1996 zastával funkci předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Uhde také působil jako ministr kultury ve vládě Petra Pitharta v letech 1990–1992.

Ocenění

1980 Cena Egona Hostovského

1987 Cena Toma Stopparda za hru Pán plamínků

2000 Medaile Za zásluhy I. stupeň

2007 Cena Sazky a Divadelních novin za hru Zázrak v černém domě

2007 Cena Alfréda Radoka za hru Zázrak v černém domě

2023 Cena Thálie za Dramatickou činnost

2023 Řád Tomáše Garrigua Masaryka 1. třídy

Osobní (resp. rodinná) vzpomínka

Někdy v šedesátých letech moje matka chodila do hodiny němčiny na brněnské jazykové škole (tehdy jich mnoho nebylo) se sestrou zmíněného dramatika.

Jak Vás napadá, sestra se jmenovala Uhdeová. Když ji němčinářka vyvolávala, tedy tu Uhdeovu sestru, ne „naši mámu“, tak ji prý ráda s gustem opravovala, že není Uhdeová (s vysloveným „h") , ale “ Údeová“. Což jí tehdy přišlo patrně více německé, inu, koneckonců se jednalo o výuku němčiny.

Ergo kladívko, po revoluci nevím, že by se pan Uhde, nechával oslovit „pane Úde“, nota bene, jak jsme si již připomněli výše, stával se hlavou (Poslanecké sněmovny nebo ministerstva), takže žádným prachsprostým údem.

Závěrem

Milan Uhde, velký brněnský a moravský patriot, je známý svou otevřeností a kritickým pohledem na společenské a politické dění. Jeho dílo často reflektuje jeho vlastní zkušeností s totalitními režimy (nacistickým a hlavně komunistickým) a také jeho boj za svobodu slova a demokracii.

Milan Uhde je dodnes považován za jednu z klíčových postav české kulturní scény, jeho práce má významný dopad na českou literaturu a divadlo. Byl jedním z mála, který dokázal z politiky včas odejít, a proto na něj lidé vzpomínají, na rozdíl od jiných, většinou pozitivně.

Prameny :

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/milan-uhde-3759

https://www.narodni-divadlo.cz/cs/profil/milan-uhde-1597919

rodinný archív

https://www.pametnaroda.cz/cs/uhde-milan-1936

https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=13656

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Milan Uhde

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz