Hlavní obsah
Lidé a společnost

(Ne)zapomenutí politici - Petr Pithart. Dvojdomek, Senát, Řád Bílého lva a Lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PixaBay

Slavíme 17. listopad. Již po 34. Jedním z dnes již polo-zapomenutých „listopadových“ politiků je ústavní právník, spisovatel a politik Petr Pithart.

Článek

Pár životopisných dat

Zajímavostí je, že Pithart se narodil v roce 1941 na Kladně, ne v Praze, jak se někdy domnívá širší veřejnost.

V roce 1962 absolvoval na prestižní Právnické fakultě UK v Praze, kde 1962-1970 působil jako odborný asistent na katedře teorie státu a práva. Redaktor Literárních novin 1966 - 1970. Do roku 1968 byl členem Komunistické strany . V období tzv. „normalizace“ se stal signatářem opoziční Charty 77 a vykonával dělnické a úřednické profese.

Po listopadové revoluci působil do červnových voleb roku 1990  jako tzv. kooptovaný poslanec do tehdejší Sněmovny národů Federálního shromáždění.

V letech 1990 až 1992 byl českým premiérem. V letech 1990-92 byl také poslancem České národní rady.

Později dvojnásobným předsedou a dlouholetým místopředsedou české horní parlametní komory. Dodejme, že byl zvolen za obvod Chrudim.

Co do politických dresů - mimo výše zmíněného trikotu KSČ, po 89 byl členem Občanského fóra, později Občanského hnutí (tolik oblíbeného Václavem Klausem - sarkasmus).

1993-1995 člen strany Svobodných demokratů, 1995-1996 Svobodných demokratů - Liberální strany národně sociální, v roce 1998 vstoupil P. Pithart do Lidové strany (KDU). Kde se stal dlouhodobě jedním z nejznámějších a nejviditelnějších členů.

Politická mozaika

Pithart patřil k zastáncům zachování Československa, nicméně postupem času se nebránil volnějšímu česko-slovenskému svazku.

Do dějin se mj. zapsal tím, že na opravdu složitá jednání mezi českou a slovenskou vládou reagoval televizním projevem 10. listopadu 1991, ve kterém použil ohledně uspořádání Československa termín dvojdomek.

P.Pithart se určil zapsal do dějin politologie a ústavního práva svým působením v Senátu. Který de facto spolu-vybudoval.

Připomeňme, že v letech 1996–1998 a 2000–2004 byl jeho předsedou , a v letech 1998–2000 a od roku 2004 byl jeho místopředsedou.

P.Pithart byl a je též dlouholetým a oblíbeným pedagogem na pražské právnické fakultě UK.

Z ideového poselství nutno u P.Pitharta vyzvednout jeho dlouholeté snahy na podporu vyššího zastoupení žen v politice.

Podle Petra Pitharta je naprosto zásadní, a prosazoval ji dříve než se toto téma stalo celospolečensky cool. Pro sesterské Seznam Zprávy nedávno Pithart mj. uvedl - že muži dělají málo. „Pro ženu matku je strašně těžké to skloubit. A to mužstvo, abych tak řekl, my muži děláme strašně málo pro to, abychom vzali ten rozdíl mezi politikem tátou a politikem mámou na vědomí a připravili jim pro to podmínky.“

Pro svoje umírněné liberální názory byl a je ve většině české a moravské společnosti oblíben. Proto je též nositelem řady vyznamenání českých, slovenských i mj. polských a německých. Byl mj. dlouholetým předsedou Společnosti Bernarda Bolzana, která se od 90. let věnovala podpoře česko-německých vztahů.

Letos obdržel od prezidenta ČR Řád Bílého lva - občanská skupina I. třídy.

P. Pithartovi přejeme hodně zdraví a úspěchů do dalších let. Zajímavým zakončením Pithartovy bohaté profesní dráhy by mohl být post ústavního soudce, kterým nikdy zatím nebyl.

--------------------------------------

Prameny:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-galerie-osobnosti-petr-pithart-v-politice-je-potreba-vic-zen-muzi-pro-to-delaji-jen-malo-230491

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pithart

https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/rejstrik-predsedu-vlad/petr-pithart-456/

https://denikn.cz/1284579/petr-pithart-pred-oponentem-nikdy-nepribouchne-dvere-cely-zivot-veri-v-dialog-vyjednavani-konsenzus/

https://www.prf.cuni.cz/detail-cloveka/215

https://plus.rozhlas.cz/petr-pithart-8101588

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz