Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nevzdávejme se koruny! A bez referenda už vůbec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Komentář právního a ekonomického publicisty Dr. Petra Kolmana k tématu eura.

Článek

Přibližně před týdnem jsem zde publikoval článek - Vysílám jasný signál, proč nechci zatím euro

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-kolman-vysilam-jasny-signal-proc-nechci-zatim-euro-37494.

Pokud pominu extrémní názory některých „hejtrů“, kteří mi skoro přičetli a vyčetli, že jsem údajně s Vladimírem Iljičem Leninem na Auroře chystal nástěnky a Arabela se pokusil za pomoci Rumburaka odcizit čarovný prsten, tak z věcnějších připomínek, mi bylo vyčteno, že muj text byl moc akademický a málo praktický i málo čtivý.

Tuto kritickou připomínku beru a dnes se k přijetí eura vyjádřím tedy více prakticky. Více „člověčensky“.

Proč teď nechci Euro v Česku?

To hlavní je naše měna, naše koruna. Česká koruna vždy byla a je silným znakem naší státnosti a naší národní identity. Dokonce i jako Moravák se s českou (!) korunou silně identifikuji.

Dále pak, přijetím měny euro bychom mimo jiné přijali závazek za placení dluhů hlavně jižních předlužených států naší Unie. Nalijme si čistého moravského vína, euro znamená ručit za předlužené země eurozóny stovkami miliard. To prostě nechceš.

Referendum je nezbytné!

Přijmout euro bez referenda? V žádném případě! Svobodní dospělí lidé mají mít právo říct, zda chtějí či nechtějí euro. Zajímavá je argumentace, že prý s ním souhlasili v referendu v roce 2003 (sic!), když se hlasovalo o přistoupení k EU.

Za prvé uplynulo více než 20 let, to je v moderním světě strašně moc dlouhá doba. Za druhé o Euru se tehdy v referendu prostě nehlasovalo. Řeklo se tehdy ano vstupu do EU, nikoliv do tzv. Eurozóny.

Jinak je zajímavé, jak někdy je názor lidí na něco vítán - například většina prý chce manželství i pro LGBTQ - tak je prý povinností politiků ho zajistit. Avšak když většina lidí je proti přijetí EURA, tak tomu hloupí lidé holt nerozumí. Takže referendum údajně prosazují jen populisté.

Ergo kladívko, i zde asi platí, lidé jsou chytří a mohou hlasovat o své budoucnosti, ale jen když se to vládní garnituře zrovna hodí. To se týká obecně všech vlád, nejen té dnešní - Pěti-koaliční.

Nechme mluvit čísla

V letech 2020-23 podala česká koruna lepší výkon než euro! Vysmívané Česko si nadále drží větší devizové rezervy než všechny země eurozóny.

Skutečnost, že Kč. podala lepší výkon než Euro znamená, že nemůže být viněna z mimořádně vysoké inflace. Připomeňme vloni měla ČR jednu z nejvyšších v celé EU.

Pozor! Je ovšem nesmysl, jak tvrdí někteří „ekonomičtí jelimánci“, že za zdejší míru inflace prý může koruna nebo ČNB a že prý kdybychom měli již euro, že by naše inflace byla nižší. To je odborný nesmyl. Paradoxně, kdybychom měli nyní euro, tak by s největší pravděpodobností zdejší inflace byla ještě vyšší.

Těch pár korun, které by český a moravský turista ušetřil za poplatky ve směnárně či na kartě, při koupi/prodeji eura by se mu celkově pěkně prodražily. To si ovšem normální člověk, v rámci pěny dní, častokrát ani neuvědomuje.

Bez koruny, vyšší inflace

Zopakujme si - pakliže by Česko platilo eurem, bude mít za jinak stejných okolností inflaci ještě vyšší, než ji má. Neboť euro vůči dolaru v uplynulých čtyřech letech oslabilo citelněji než česká koruna.

Z čehož mj. jasně plyne, pokud by Česko platilo eurem, bude mít nyní například pohonné hmoty citelně nákladnější , než je má nyní s korunou. Neboť ropa se opravdu netěží na zahradě Strakovy akademie ani v Lánech, ale ta se celosvětově obchoduje v  americkém dolaru. A nejde přirozeně zdaleka jen o PHM a ropu.

Víme, pro laika je to těžší uchopit a pochopit, tím se mu nijak nevysmíváme, ale příčinnou obrovské zdejší inflace nebyla určitě absence eura v ČR.

Naopak, kdyby zde euro bylo přijato, tak by s největší pravděpodobností byla míra inflace ještě vyšší.

Sečteno: Česká koruna je silná měna a pro naši ekonomiku jednoznačná výhoda. Je to také znak naší suverenity. Nevzdávejme se jí! Jistě pro někoho je důležitější zda „naši hoši“ přivezou medaili ze šampionátu v ledním hokeji a pak si myslíme, to jsme ale suverénní národ, umíme zahnutým klackem střílet gumový vdolek lépe do branek soupeřů, umíme hrát lépe nějaký sport než Belgičané nebo Řekové.

Nic proti tomu, ale národní měna je z racionálního pohledu „o parník“ zásadnějším znakem!

Nevzdávejme se koruny!

Podkladové prameny:

https://www.kurzy.cz/zpravy/753654-s-eurem-by-byla-inflace-a-zrejme-i-zadluzovani-ceska-vyssi–a-tim-padem-jeho-rating-horsi/

https://www.lidovky.cz/byznys/proc-nemaji-cesi-euro-klaus-se-ho-boji-jako-cert-krize-pise-rakousky-denik.A100728_115144_statni-pokladna_nev

LACINA, Lubor. Studie vlivu zavedení eura na ekonomiku ČR. [online]. 2007 [cit. 2016-11-17]. Dostupné z: http://www.euroskop.cz/gallery/2/850studie_vlivu_zavedeni_eura_v_cr_na_ekonomiku. pdf

https://www.businessinfo.cz/navody/euro-a-ceska-republika-prijeti-vyhody-nevyhody/4/

https://www.europlatba.cz/prijeti-euro/1146.html

https://www.forum24.cz/euro-by-inflaci-vyrazne-zvysilo-nemeli-bychom-ji-jak-brzdit-rika-ekonom-marek

Jinak sám autor (P. Kolman) publikoval první článek proti Euru již v roce 2003, ještě v papírovém týdeníku Ekonom, a dostal tehdy za něj milých 200 Kč., mínus tehdejší deseti-procentní srážková daň)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz