Hlavní obsah
Umění a zábava

Nezapomenutelná Arabela - cesta do hlubin pohádkové duše. Lábus chtěl posílat děti do polepšovny!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mezi moje dlouhodobě nejoblíbenější seriály patřila a patří Arabela. Legendární československý televizní seriál vznikl roku 1980, takže letos slaví již neskutečné 43 narozeniny. Řeklo by se, že Arabela má mládí pryč a do „pohádkového“ důchodu daleko.

Článek

Pro vyšší informační přesnost: první díl měl premiéru 25. prosince 1980. Což byl tehdy čtvrtek, letos to však bude pondělí.

Děj a obsazení

Nošením nočních ptáků do Athén je připomínka, že v seriálu hrála řada známých českých hereček a herců – od Vlastimila Brodského (král Hyacint), Jany Brejchová (královna) , Stelly Zázvorkové (paní Majerová), přes Vladimíra Menšíka (pan Karel Majer), Jiřího Sováka (čaroděj Theophil Vigo), Antonína Jedličku (učitel Adam), až po herecké mistry jako byl František „Kapesník“ Filipovský (čert Blekota) či Iva Janžurová (vdavekchtivá učitelka piana Millerová) a mnoho dalších.

A zejména excelentní a generacemi dětí obávaný Jiří Lábus (čaroděj druhé kategorie Rumburak).

V seriálu se potkáváme se dvěma fikčními světy tzv. říše lidí a říše pohádek.

Pan Majer, vyprávěč pohádek v televizi, žije s rodinou v pěkném rodinném domku bez hypotéky a celkem spokojeně. Jednou při filmování najde pan Majer zvoneček, zazvoní na něj a tím se osudy jeho rodiny spojí s říší pohádek. Ale proč bych to zde měl znovu vypravovat, seriál každý Čech a Moravan viděl několikrát.

Pro oživení paměti - Seznam dílů:

Jak pan Majer našel zvoneček

Rumburakova pomsta

Petr a princezna

Jezevčík Karel Majer

Arabela na útěku

Petrovo zmizení

Pohádky jdou do sběru

Jeníček a Mařenka

Civilizace si žádá své

Rumburakova velká šance

Příliš mnoho generálů

Hrdlička zasahuje

Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí

Který díl jste měli nejradši? Autor článku měl a má v oblibě patrně nejvíce díl - Rumburakova velká šance.

Nastavovaná kaše

V roce 1993, tedy celkem čerstvě po plyšáku, bylo natočeno šestadvacetidílné pokračování seriálu pod názvem Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek s již dospělými Honzíkem a Mařenkou, kteří mají zachránit svět pohádek. Nevím jak vás, ale to předimenzované šestadvacetidílné pokračování mne již tolik nebavilo.

Zejména dospělá Mařenka působila skoro otravným dojmem, bůhví, kde zůstala její dětská roztomilost.

Čtyři plus dvě zajímavosti o seriálu

1) Princeznu Arabelu měla hrát prapůvodně Libuše Šafránková. Ta ale kvůli zdravotním problémům roli nepřijala. Nicméně představitelku Arabely Janu Nagyovou alespoň skvěle následně nadabovala.

2) Ondřej Kepka (Honzík) se jako dítě jednoho dne při výpadku proudu v ateliéru ztratil. Jak bloudil scénami, jež byly v ateliéru postavené, narazil na kulisy koupelnové scény pro trpaslíky. Našel tak se zděšením záchodovou místu, která mu byla tehdy vysoká až k hlavě.

3) Petrův pokoj zdobí pár plakátů s nesmrtelnou Helenou Vondráčkovou, která se objeví také na jejich obrazovkách. Paní Vondráčková koncertuje úspěšně dodnes.

4) Sídlo Rumburaka byl hrad Kunětická Hora. Jako královský hrad posloužil Český Šternberk. Továrna, kterou král Hyacint (Vlastimil Brodský) a čaroděj Vigo (Jiří Sovák) vyhodí do vzduchu, je bývalý komplex oceláren Poldi Kladno, údajně šel okolo z tréninku malý Jarda Jágr, kterého natáčení pohádkového seriálu též zaujalo.

Bonus 1 - Tvrdým úskalím pro naše televizní tvůrce bylo jméno hlavní pohádkové postavy, tedy Arabely. Prý ani po přečtení telefonního seznamu tvůrci stále neměli jasno, které ženské či spíše dívčí jméno by se nejvíce hodilo pro dceru krále Hyacinta.

Režisér Vorlíček si nakonec vzpomněl na postavu ze své oblíbené knížky z dětství - Kronika Pickwickova klubu, kde se na několika stránkách postava Arabelly vyskytuje. Jedno „l“ se vypustilo a bylo takříkajíc vymalováno. Nicméně dalo to opravdovou fušku, milí čtenáři.

Bonus 2 - Jak všichni víme, černokněžníka Rumburaka, nezapomenutelně ztvárnil Jiří Lábus.

Lábus kdysi na ČT vzpomínal - „Ta postava se mezi lidmi nestala tolik zápornou. Nevím, čím to je, ale mně psala řada dětí, že mi drží palce. Tak jsem říkal, že mají přijít do polepšovny! “

Hádanka na závěr

Víte z hlavy, koho v Arabela hrál nezapomenutelný herec Jiří Kodet? (bez Googlu, prosím)

-------------------------------

Prameny:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10195164142-vypravej/- ano Arabela (resp. její tehdejší premiéra) se mihla i v novějším seriálu Vyprávěj (ČT) .

https://teplicky.denik.cz/galerie/foto.html?mm=rumburakcarodej-14zpohadkyarabela&s=35&back=3005584387-669-15&photo=1

https://www.serialzone.cz/serial/arabela/zajimavosti/

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/1235722-arabela-aneb-cesta-do-rise-pohadek-v-dobe-normalizace

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/1269782-rise-pohadek-vaclava-vorlicka

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/1295999-kouzlo-serialu-arabela-spociva-v-prolnuti-sveta-lidi-a-pohadek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz