Hlavní obsah
Umění a zábava

Osvědčené tipy jak neplatit v restauraci za oběd nebo večeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Neradi platíte za oběd v restauraci? Nebo jste prostě jen bez peněz? Nezoufejte, existuje několik triků, jak si v restauraci pochutnat a zároveň minimalizovat své náklady. Zde je několik tipů, jak neplatit za oběd v restauraci nebo platit málo.

Článek

1. Pokud jste pohledný člověk, nechejte se pozvat od muže či ženy. Vyvolejte v něm falešný pocit, že mu budete brzy po vůli pro aktivity, které je možné jmenovat až po 22. hodině. Pokud by na vás hostitel/ka nějak dotěrněji následně naléhal, obraťte se na právníky a na agresorovi nadto vysuďte nějaké odškodnění. A máte peníze na další večeře.

2. Rada pro méně pohledné, kteří nemohou využít doporučení z bodu číslo jedna. Pakliže zastáváte nějakou společensky významnější či potřebnou pozici, například jste poslanec, exekutorka, zubař nebo šikovný řemeslník či řemeslnice předstírejte, že budete hostiteli v budoucnu nějak užitečný/á.

Samozřejmě pozvání vás nijak k ničemu nezavazuje a hostitel se bude v budoucnosti cítit provinile. Kdyby, nedej bože, hostitel perfidně trval na nějaké protislužbě či dokonce na úhradě dříve snězených obědů, neváhejte ho obvinit z korupce anebo alespoň ze skutkové podstaty úplatkářství ve stádiu pokusu.

3. Využijte nabídky na slevových portálech: Mnoho českých a moravských restaurací spolupracuje se slevovými portály. Tyto portály nabízejí slevy na jídlo a nápoje, což vám může ušetřit peníze. Stačí se přihlásit, vybrat si nabídku, zaplatit online a pak jen dorazit do restaurace a využít svého voucheru. Jistě není to tak výhodné jako bod 1, přece jen něco platíte, ale zase neutratíte za voňavky, ústní vody anebo make-up.

4. Chyťte happy hour za pačesy: Některé restaurace, čajovny anebo bistra mají speciální akce jako je tzv. happy hour, během které nabízejí slevy na jídlo a nápoje.

Zjistěte si časy, kdy se happy hour koná (pozor může se i měnit). Vyhledejte s obrovskou pokorou restaurace, které se této akce účastní. Takto si můžete vychutnat vynikající jídlo de facto za zlomek ceny. Problém je, že pak obědváte například až v pět odpoledne nebo ve dvě ráno. Pozor na lokální specifika, například v Brně mají 12 hodin již v 11. V Opavě zase mají od 16 hodin tzv. „Slezskou přestávku“ a hodiny začínají běžet až v 19:15.

5. Nejste-li nevěrník jako uživatelé bodu 1, pak využijte věrnostní programy: Některé restaurace provozují věrnostní programy pro své zákazníky. Zaregistrujte se a získejte bodové či slevové výhody za každý nákup oběda nebo večeře. S dostatečným množstvím bodů můžete získat například zdarma celý oběd nebo alespoň pronájem příboru či půllitru za sníženou cenu.

6. Vyberte si levnější položky: Když jste ve výběru jídla, zaměřte se na položky v menu, které jsou cenově dostupnější. Poznáte je zpravidla dle nižší výše ceny. Ale i zde se někdy chybuje.

Nominální hodnota sama o sobě neznamená vždy úsporu. Pokud jedno smažené kuřecí nebo vepřové křídlo stojí 50 korun, ale 4 křídla stojí 85 korun, tak se vyplatí druhá varianta, i když finančně méně gramotný laik by patrně unáhleně zvolil první možnost. Někteří lidé si dávají zase jenom polévky, jelikož jsou tzv. grunt a maso jen špunt. Němci o tom mají i písničku, kterou můžete popřípadě obsluze za drobný peníz zazpívat.

7. Napište článek - Jak ušetřit za oběd v restauraci - za získaný honorář si pak pěkně zadebužírujte v malebném bistru či cizokrajné restauraci.

Dobrou chuť, a pokud máte sami nějaký relevantní tip, napište nám ho, bez nároku na finanční odměnu, rovnou do komentářů! Ničeho se nebojte!

SPOLU proti Fialové drahotě! :D

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz