Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politické fráze - exkluzivní příklady aneb Vysíláme jasné signály napříč politickým spektrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Satirická glosa právníka Petra Kolmana k tématu bezobsažných a vycpávkových politických frází.

Článek

Vážení a milí čtenáři, nevím jak vy, ale já pranepatrný (ne)miluji bezobsažné politické fráze - dramatik Václav Havel by možná použil výraz „Ptydepe“.

První příklad za všechny:

- Je třeba odolat vábničce populismu a zaměřit úsilí na příčiny podceňovaného problému a hledat skutečně efektivní řešení!

Taková kouzelná věta (resp. souvětí) se hodí skoro na každé téma. Prostě na všechno. Základem je oponenty podprahově označit za populisty, a současně se tvářit, že právě my přinášíme efektivní řešení opravdové příčiny složitého a podceňovaného problému.

Nezapomínejme, problém byl a je vždycky podceňovaný, i když se o něm píše čtyřicetkrát do týdne ve většině medií. Až náš politik mu přiložil tu správnou váhu.

Druhý příklad

Naše politika je, na rozdíl od opozice/koalic, zaměřena na lepší budoucnost. Máme skutečně dlouhodobé vize.

Rovněž účinné a bezobsažné zároveň, kdo by prosazoval, pro pět ran do Strakovy akademie, horší budoucnost. A samozřejmě hledíme mnohem dále než političtí soupeři, jak jinak. A naše vize jsou „skutečně dlouhodobé“, nikoliv jen prachobyčejně „dlouhodobé“.

Třetí příklad

Musíme intenzivně pracovat na zlepšení situace napříč politickým spektrem.

Politická klasika, podprahově se naznačuje, že my pracujeme dobře, a ještě k tomu musíme nějak „dokopat“ ostatní joudy z jiných stran a hnutí. Výraz „Politické spektrum“ zní samozřejmě lépe než pět nebo šest politických stran.

Čtvrtý příklad

Musíme vyslat jasný signál, že se budeme snažit dosáhnout shody a kompromisu napříč politickým spektrem. Musíme si to bez jakýkoliv úlev odmakat.

Opět se nám opakuje oblíbené „politické spektrum“ a samozřejmě nesmíme zapomenout na vysílání signálů. V rámci fair play nutno říct, že tuto floskuli proslavil profesor P. Fiala, nicméně byla používána dávno před ním a asi bude i po něm.

Máte nějaké vaše oblíbené/neoblíbené kousky, napište nám do komentářů pod článkem. Slušně, prosíme.

Hezký duben přejeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz