Hlavní obsah
Sport

Pozapomenutý slavný italský fotbalista – „Vodovod“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Imago-images.com

Přiznám se, že když jsem v osmdesátých letech minulého století jako malý kluk sledoval sport a hlavně fotbal, tak mne nejprve Pietro Vierchovod zaujal jménem, tedy spíše svým příjmením.

Článek

Pozapomenutý slavný italský fotbalista – „Vodovod“

Přiznám se, že když jsem v osmdesátých letech minulého století jako malý kluk sledoval sport a hlavně fotbal, tak mne nejprve Pietro Vierchovod zaujal jménem, tedy spíše svým příjmením.

Mezi italskými hráči – jako Baresi, Cabrini, Collovati - znělo jméno Pietro Vierchowod opravdu zajímavě. Jeden spolužák se dokonce domníval, že se jmenuje Pietro Vodovod, omluvou nám budiž, že nám tehdy bylo asi osm – devět let. A internet tehdy nebyl, dokonce ani v Brně.

Říkalo se, že Vierchowod byl potomkem sovětského vojáka.

Rovněž se mi tehdy dětsky „pozdávalo“, že je také „Petr“ jako Já pranepatrný.

Skvělý pan obránce

Pietro Vierchowod byl a je dodnes experty považován za jednoho z největších italských středních obránců všech dob.

Za svou čtvrt století dlouhou kariéru získal celkem 10 klubových trofejí. Tu nejcennější vyzískal skoro na konci své přebohaté fotbalové dráhy, když hrál za legendární „Starou dámu“ tedy Juventus Turín, se kterým veleslavně vyhrál Ligu mistrů. Stalo se tak v sezoně 1995/96, Juve ve finále porazilo holandský Ajax Amsterdam.

Zpátky k Petrovi tedy Pietrovi V. s italskou reprezentaci byl na třech šampionátech mistrovství světa, a co je hlavní, dámy a pánové, v roce 1982 s ní vyhrál titul mistrů světa! Tím se zapsal do historie. Navíc v roce 1990 ukořistil s italským teamem bronz.

Pestrý klubový život, ale vždy v Itálii

V rámci italského ligového fotbalu PV hrál za Como, Fiorentinu, AS Řím, Sampdorii Janov, Juventus Turín a AC Milán. Kariéru zakončil v Piacenze, a to v úctyhodném věku 41 let.

V nejvyšší italské lize PV odehrál úctyhodných 562 utkání, což ho katapultuje na krásné 7. místo všech dob, v počtu odehraných „špílů“.

Svou poslední branku PV vsítil ve věku 40 let a 47 dní, čímž byl a je čtvrtým nejstarším fotbalistou italské ligy, který to dokázal v tamější vysoce kvalitní nejvyšší lize. Nezapomínejme, že šlo o obránce, ne útočníka.

Po fotbalové kariéře se stal PV uznávaným trenérem. Vedl mj. Catanii, Florencii nebo italskou Violu.

Také měl dvě interesantní angažmá v zahraničí. V maďarském Honvédu a v relativně netradiční fotbalové zemi Albánii vedl klub Kamze.

Pamatujete na tohoto skvělého středního obránce?

----------------------------

(za použití české a italské wikipedie –

https://it.wikipedia.org/wiki/Pietro_Vierchowod?oldid=124958836)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz