Hlavní obsah
Právo a státní správa

Pracovní doba starosty a místostarosty obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman

Starosta ex lege zastupuje obec navenek. Úkony, které vyžadují schválení zastupitelstva obce, popřípadě rady obce, může starosta provést jen po jejich předchozím schválení, jinak jsou tyto právní úkony neplatné.

Článek

Starostu a místostarostu volí do funkcí zastupitelstvo obce z řad svých členů a členek. Starosta musí být občanem naší republiky. Za výkon své funkce starosta (jako první mezi rovnými) odpovídá zastupitelstvu obce (města).

V rámci veřejnosprávní praxe se možno setkat s otázkami, zda musí být starosta obce (města) v úřední hodiny povinně přítomen na obecním (městském) úřadě? Jaká je jeho maximální možná absence? Musí obec vést evidenci jeho pracovní doby? Lidé si stěžují, že některé obce ji údajně vůbec nevedou.

In medias res: Jelikož uvolněnému starostovi (či místostarostovi) obce nevzniká pracovní poměr k obci v režimu zákoníku práce, není stanovena ex lege ani jeho pracovní doba. Žádný právní předpis nestanoví povinnost uvolněnému starostovi (či místostarostovi) být ve stanovenou dobu přítomen na obecním úřadě. Dodejme, že taková povinnost neexistuje ani v době tzv. úředních hodin.

Z praxe je známo, že někteří tajemníci obecních úřadů (popřípadě sami starostové), kteří mají za povinnost vydat pracovní řád obecního úřadu (jako interní normativní akt), v nichž upřesňují ustanovení zákoníku práce, zde „proaktivně“ stanoví i pracovní dobu jejich uvolněnému starostovi (či místostarostovi). Nicméně takové ustanovení pracovního řádu je právně irelevantní (jdoucí nad rámec zákona) a tudíž i následně právně nevynutitelné.

Nepodstatnou se tedy stává i záležitost ohledně maximální možné absence uvolněného starosty anebo místostarosty.

Z logiky věci, pakliže neexistuje institut povinné pracovní doby uvolněného starosty (resp. místostarosty) města, tak není ukotvena ani pro neuvolněné starosty a místostarosty.

Závěrem

Nutno se tedy smířit se skutečností, že starosta obce klasickou pracovní dobu nemá a nemusí být ani přítomen na obecním (městském) úřadě v úředních hodinách. Avšak možno předpokládat, že starosta obce (města, městyse, městské části nebo obvodu) neplnící řádně a včas své povinnosti by byl dříve či později odvolán zastupitelstvem obce. Popřípadě by mu to „sečetli“ spoluobčané v komunálních volbách. A ti mají, zejména v menších obcích, oči jako pověstní ostříži.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz