Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pravá láska hory přenáší. Jeden je více než tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jana byla vždy odvážnou a nezávislou mladou ženou.

Článek

Jana byla vždy odvážnou a nezávislou mladou ženou. Pro milovníky čísel uveďme, že nedávno slavila, a to skutečně pořádně, 22 let.

Byla mj. vášnivou hráčkou plážového volejbalu. A v jejím životě se často objevovaly výzvy, a tak ji ani sázka s kamarádkami nepřekvapila.

Jednoho pozdního večera, který se spíše blížil půlnoci, během povídání o různých životních zážitcích, se dostala s kámoškami Ingrid a Mirkou na téma vztahů.

„Proč bychom nemohly mít víc vlastně více než jednoho partnera zároveň?“ navrhla Jana, trochu v žertu, ale trochu uličnicky.

Kamarádky ji však okamžitě zvedly na slovo. „Nevěřím, že bys to dokázala,“ řekla Mirka s pobaveným úsměvem. „Vsadím se, že bys nedokázala udržet vztah se třemi muži najednou.“

Nakonec se všechny tři daly do nekorektní sázky. Jana byla odhodlaná, že dokáže udržet vztah se třemi muži najednou, a vsadila se o romantický víkendový pobyt v lázeňském městě.

Jana začala seznamovat se s různými muži, kteří měli různé zájmy a vlastnosti. Vytvořila si s každým z nich speciální vztah, ale brzy začala cítit tíhu zodpovědnosti za udržení všech tří vztahů. Každý muž měl své vlastní očekávání a nároky, a Jana se ocitla ve stresu, zda dokáže splnit všechny jejich potřeby.

S postupem času si uvědomila, že se ocitla v komplikovaném vztahovém trojúhelníku, vlastně lichoběžníku, na matematiku ostatně nikdy moc nebyla. Jak říkávala Bělouna bych raději spolkla, než vypočítala.

Nadšení bledlo

Její původní elán začal blednout a nahrazoval ho pocit nejistoty a vyhoření. Vztahy se staly psychicky a  časově náročnými. Slečna Jana si snad poprvé v životě důsledně uvědomila, že kvalita vztahu byla důležitější než jejich kvantita.

Less is more

Jana se rozhodla konfrontovat své pocity a promluvit o nich se všemi třemi muži. S upřímností jim vysvětlila, že se cítí přetížená a potřebuje čas jen pro sebe.

Všichni tři muži , přestože byli trochu zklamaní, respektovali její rozhodnutí a uvědomili si, že vztahy nemohou být založeny pouze na sázce. Tedy až na jednoho Vojta celou věc neunesl a pokusil se málem o demonstrativní sebevraždu.

Nakonec Janu přepadly pocity lítosti. Ne kvůli vsázce, ale kvůli tomu, že se nechala unést takovým nerealistickým a do puntíku špatným nápadem.

Nápadem , který neodpovídal jejím skutečným představám o vztahu. Po této zkušenosti si vzala čas na reflexi, znovu se soustředila na své vlastní potřeby a začala budovat zdravější vztahy založené na vzájemné komunikaci a respektu.

Postupně se Jana znovu začala soustředit na svůj volejbalový tým a studium dějin Harryho Pottera. Začala rovněž navštěvovat kurzy a workshopy zaměřené na osobní růst a sebepoznání, což jí pomohlo lépe pochopit vlastní hodnoty a potřeby.

Během této cesty se setkala s Mariánem. Mladým mužem, který neoslavil ještě ani padesátku a sdílel podobné zájmy a hodnoty.

Zdravý a podporující vztah

Společně začali budovat zdravý a podporující vztah, kde otevřená komunikace a vzájemný respekt byly klíčovými prvky. Jana se postupně začala cítit šťastnější a naplněnější než kdy předtím.

Svému bývalým partnerům se omluvila za komplikace, které vznikly kvůli sázce, a vysvětlila, že cítí, že teď je pro ni nejlepší koncentrovat se pouze a jen na jeden vztah.

I když to nebylo snadné, všichni tři muži postupně přijali Janino rozhodnutí a odstoupili od sázky. Jen Vojta celou věc neunesl a pokusil se málem znovu o demonstrativní sebevraždu. Ale nakonec od ní upustil, protože propadl kouzlu pečení, a začal péct tuze dobré a tuze nezdravé koláče a bábovky, úplně jako ti krásní lidé na veřejnoprávní obrazovce…

Jana a Martin společně procházeli radostmi a výzvami života, a ona si začala uvědomovat, že kvalitní vztah zdaleka není o počtu partnerů, ale o hloubce a vzájemném porozumění.

Jak jsme již naznačili výše, sázka s kamarádkami se ukázala jako do značné míry problematická.

Jana si vzala z této zkušenosti poučení o důležitosti uvědomování si vlastních hodnot a hledání opravdového spojení s ostatními.

Foto: Pixabay

1912014_599913820095358_136971624_o

Věřte, nevěřte, vždy již chodila pouze s jedním hodným chlapcem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz