Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč neproběhla serióznější diskuze o stihačkách, pane premiére?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositphotos free

Vláda nedávno schválila nákup 24 amerických letounů F-35 za 150 miliard korun. Suma dle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) údajně obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku.

Článek

První letouny budou hotovy v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Dodejme pro vyšší informační komplexnost, že americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si Česko pronajímá.

Citovaný nákup letounů F-35 dle naší vlády údajně razantně zvýší bezpečnost ČR, dále pak bojeschopnost armády i efekt odstrašení.

Velice mi vadí, a myslím, že nejenom mně, že o tomto krajně nákladném kroku se nevedla ve společnosti hlubší debata. Přitom zmíněné desítky miliard na jejich nákup půjdou z peněz nás všech. Nikoliv pouze z kapes ministrů a premiéra Petra Fialy.

Je si vláda vědoma, že již nyní máme rekordní státní dluh? Jistě dá se donekonečna svádět na minulý kabinet.

Trochu to celé připomíná vtip od Ivana Mládka – prateta se málem stala první majitelkou vozu Mercedes v Klatovech, ale pak zjistila, že na něj nemá peníze.

Položme si zásadní otázku – z čeho vlastně zafinancujeme (předražené) letouny F-35?

Zvýšíme daně, anebo to půjde na úkor seniorů, vysokého či základního školství, nebo zdravotnictví – resp. pacientů (půl milionu lidí už dnes nemá zubaře, statisíce dětí nemají pediatra), nebo na úkor českých a moravských rodin s malými dětmi?

Ptáme se sarkasticky – o kolik snížíme platy „přepláceným“ zdravotním sestrám nebo pedagožkám na gymnáziích? Sníží se snad platy soudců a státních zástupců? Obrazně vyjádřeno - budeme sbírat víčka na malé onkologické pacienty a současně dáme několik desítek (možná i stovek) miliard na stíhačky? Po tom toužíme, to nám slibovali koaliční strany před volbami?

A koho chceme vlastně ODStrašovat?

A další zásadní otázka, o které se v zásadě mlčí - proč vlastně stíhací letadla tzv. páté generace Lockheed Martin F-35A Lightning II – máme a musíme kupovat právě nyní?

Diskuzní mělčina

A je si někdo vědom, kolik bude stát skutečný (opravdu skutečný, ne papírový) provoz těchto stíhaček? Samé otázky, o jichž se nevedla prohloubenější debata napříč společností.

Ačkoliv jsou stíhačky F-35 vynášeny málem do nebes, nezávislí odborníci varují, že jedním z (ne)přiznaných problémů F-35 je, že stávající verze motorů Pratt & Whitney F135 neposkytuje dostatečný výkon pro vyspělejší elektroniku varianty Block 4. Motory se kvůli vyšším požadavkům na výkon přehřívají, což vyžaduje častější finančně nákladnou údržbu.

Víte, že letová hodina F-35 stojí okolo 42 tisíc dolarů, tedy skoro milion korun? Opakuji jedna pouhopouhá hodina. Pro komparaci - obyčejný průměrný Čech, Moravák, Slezan, český Vietnamec, Ukrajinec nebo Rom vydělává milion korun přibližně tři roky.

Jelikož (diskuzní) Kartágo musí být dobyto – tak na konec v souladu se zásadami asertivity zopakujme kruciální otázku, kterou vládní politici nechtějí poslouchat - proč právě nyní, pane premiére?

Ergo kladívko, proč o nákladném nákupu nebyla vedena hlubší celospolečenská diskuze, nutno se zeptat na konec opravdu přísným demokratickým hlasem.

Prameny:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/f-35-stihacky-nakup-gripeny-zaoralek-hofmann-pro-a-proti_2309111311_nel

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/nejvetsi-armadni-zakazka-v-historii-vlada-schvalila-nakup-le/r~42f449385d4011eea9eeac1f6b220ee8/

https://www.e15.cz/byznys/nejvetsi-zakazka-v-historii-armady-vlada-schvalila-nakup-letounu-f-35-za-150-miliard-1410748

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz