Hlavní obsah
Právo a státní správa

Proč se v Česku tolik krade? Protože to zákon nezakazuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Co Čech to zloděj? Možná vás překvapíme, ale krádeže v Česku žádný zákon nezakazuje.

Článek

Nejen právníci, ale i normální lidé si často kladou legitimní otázku, jak to, že Češi a Češky, příslušníci a příslušnice tak silně eticky vyspělého národ tolik v posledních letech kradou?

A pak jsme to objevili, lidé kradou, jelikož to není zakázáno. A co je zakázáno, je vlastně povoleno.

V trestním zákoně v ustanovení § 205 (krádež) totiž stojí – kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou anebo čin spáchá vloupáním, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Ani v žádném jiném paragrafu trestního zákona není krádež výslovně zakázána. Chápete, dnešní trestní zákon ani jiný právní předpis krádeže prostě nezakazuje.

Jen stanoví, že když někdo krade, tak za to dostane až dva roky vězení. Lidé prostě nevědí, že nemají krást.

Právní sociologové mají za to, že čeští lidé prostě jenom nevědí, že nemají krást.

Rázné řešení se nabízí dát zákaz kradení přímo do naší normy norem, tedy do ústavy, Někteří méně bystří by možná navrhli, že by stačilo přijmout „zákon proti kradnutí“, ale to nemožno shledali jako dostatečné.

Víte, pane redaktore, kolik je nyní zákonů, vždyť to již ani nikdo nečte. Pokud chceme „s kradením“ opravdu seriózně bojovat, nejen na oko, tak musíme tento nešvar potírat rovnou v ústavě, ne jak tradiční politické strany, které kradení roky tolerovaly!

Víte, vážení čtenáři a čtenářky, kolik je nyní zákonů, vždyť to již ani nikdo nečte.

Pokud chceme „s kradením“ opravdu seriózně bojovat, nejen na oko, tak musíme tento nešvar potírat rovnou v ústavě!

Závěrům

Díky dnešní české nedokonalé právní úpravě si spousta lidí myslí, že krást se může, pouze pokud Vás chytí tak dostanete recipročně až dva roky. Krádež, stejně jako třeba loupež ovšem výslovně zakázána není.

Proto by se měl změnit český právní řád, tak aby jasně a srozumitelně stanovil, že krást se nesmí.

A jak jsme již naznačili výše, mělo by se tak stát rovnou na ústavní rovině, jinak z toho bahna zlodějin, jen tak rychle nevybruslíme.

Prameny:

Trestní zákoník - zákon č. 40/ 2009 Sb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz