Hlavní obsah
Názory a úvahy

Svoboda slova: nemusím být slepice, abych dokázala posoudit kvalitu vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Občas se (nejenom mně) stává, že píšu recenzi na film nebo seriál a hned se do mne zlomyslně pustí čtenáři - kolik jsi toho sám natočil?

Článek

Anebo když někdo v rámci právní publicistiky (zcela nebo zčásti) malinko decentně kritizuje práci soudů (že třeba podmínka za 200 znásilnění není úplně adekvátní trest), tak se hned najde rozumbrada, který kritika perfidně atakuje - a jsi toho sám rozsoudil? Na kterém soudu pracuješ, kdy tě prezident jmenoval?

(Zajímavostí je, že internetoví diskutéři lidem s jiným názorem tak rádi denunciačně tykají.)

O judikátech ústavního soudu se radši ani nezmiňuji neb hned jejich vrcholní představitelé běží za prezidentem či do medií si stěžovat, že jsou nekritizovatelní - pardon je „ohrožen právní stát - Rule of Law“.

Moudrost věků…

Při těchto situacích si vzpomenu na přísloví mé babičky - Nemusím být slepice, abych dokázala posoudit kvalitu vejce.

Tato jednoduchá pravda rezonuje v mnoha oblastech lidského života. Výrok připomíná, že schopnost posoudit hodnotu/kvalitu není vázána na zkušenosti s předmětem zkoumání.

Může být aplikován na různé situace, ať už se jedná o umělecké dílo, nápad v podnikání, sportovní výkon nebo jednoduché rozhodování ve všedním životě.

To že chlap špatně kopne penaltu ve fotbale a nepadne gól, pozná i malé dítě nebo stopadesátikilový úředník z krajského úřadu. A nemusí kvůli tomu hrát za Barcelonu, nebo dokonce za Zbrojovku Brno.

Role slepice nezastupitelně spočívá v kladení vajec, ale to neznamená, že je jediným posuzovatelem jejich kvality. Lidé prostě mohou mít odbornost v hodnocení různých aspektů vajec, jako je čerstvost, pevnost skořápky nebo barva žloutku, aniž by museli být sami slepicemi.

Stejně tak platí, že nemusíme být umělci, abychom ocenili krásu obrazu, nebo kuchaři, abychom rozpoznali výbornou či mizernou chuť jídla. Schopnost vnímat a posuzovat kvalitu je univerzální lidskou dovedností, která není omezena naší roli v procesu tvorby.

Závěrem

Předložená víkendová glosa vyzývá k přehodnocení našich předsudků a omezení ve vnímání hodnot.

Otevírá dveře k širšímu porozumění světu kolem nás. Poukazuje též na různorodost perspektiv, které mohou přispět k našemu lepšímu chápání a hodnocení světa.

Takže ať už se díváme na vejce, obraz, film či soudní rozsudek pamatujme, že nemusíme být rovnou „slepice“ nebo „Salvátor Dalí“ , abychom dokázali posoudit jejich kvalitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz