Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tragédie v Praze. Má odstoupit (nepopulární) ministr vnitra?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jak už ví nejen celé Česko, ale i celá Evropa a západní svět, naši malou zem dnes, navíc v čase adventním, zasáhla nevídaná tragédie.

Článek

Nejméně patnáct lidí zastřelil student na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Čtyřiadvacetiletý D. K. postřílel a zranil nevinné lidi v budově a okolí pražské vysoké školy.

Sám zemřel, když se před policií ukrýval na střeše budovy. Kromě 15 mrtvých po masakru zůstaly desítky zraněných.

Policie nyní pracuje s verzí, že útočník stojí i za vraždou v Klánovickém lese. Nicméně souvislost s „Klánovicemi“ se zatím neprokázala.

Samozřejmě se vyskytly i hlasy, že „Klánovice“ by se vrcholným policistům a politikům hodily takto snadno vyřešit, když se přičtou tomuhle grázlovi (omlouvám se za expresivnější výraz, ale pro vraha minimálně 15 lidí, nemožno mít slušnějšího výraziva).

Vyčkejme, a nevynášejme zde ukvapené závěry.

Rakušan ven?

Na (a)sociálních se již rojí četné radikální názory, že naše policie měla postupovat rychleji a účinněji. A že by měl odstoupit policejní prezident a ministr vnitra.

Jak říká klasik, po bitvě je každý generálem. Nalijme si čistého sójového latté, hrůznému krveprolití se s největší pravděpodobností nedalo zabránit.

Prostě existují věci, které neohlídáte, bohužel se dějí všude na světě. Je to velmi smutné, ale je tomu, žel, tak. Všichni jsme v rukou Božích, a nikdy nevíme dne či hodiny.

Snahy o odvolávání (i když pro mnohé krajně nesympatického) ministra vnitra jsou nyní ovšem nepatřičné a zbytečné.

Reálná možnost něčemu takovému hrůznému skutečně účinně předejít, se blíží nule. Jistě možno volat po dalším (intenzivnějším) omezení střelných zbraní, můžeme apelovat na zpřísnění psychotestů pro držitele zbraní (s tím i souhlasím), avšak myslet, že se dají takové věci úplně vyloučit z našich životů, je prostě naivní. Ať je ministrem vnitra Petr nebo Pavel.

I když samozřejmě tyto návrhy možno pochopit z psychologického hlediska, tedy že lidé chtějí vytěsnit či alespoň zmírnit svůj smutek a vztek.

Hlavním a jediným viníkem je zde student D.K.!

Vyjadřuji hlubokou soustrast všem pozůstalým a soucítím se všemi, kterých se situace jakýmkoliv způsobem dotkla a dotýká. Zraněným přeji samozřejmě brzké a plné uzdravení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz