Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tričko s letounem F-35. Co bude příště - trenky s Batmanem či Bidenem? Ale kdo to zaplatí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Glosa k nejdražšímu českému armádní nákupu všech dob.

Článek

Politika je stále více divadlem, bez hlubšího reálného obsahu, prostě show pro (potenciální) voliče. Toho důkazem je i dnešní osobní dárek - tričko s obrázkem letounu F-35 - který předala ve Sněmovně ministryně obrany Jana Černochová (ODS) předsedovi stále ještě opozičního ANO váženému pánovi Andreji Babišovi. Žádné věcné argumenty, ale tričko. Postmoderní doba.

Jak známo, Andrej Babiš v úterý opět nákup amerických vojenských letounů silně zpochybňoval.

Konzervativní pravicová politička J. Černochová na (a)sociální síti Twitter (dříve X, vlastně naopak) uvedla: Často od kolegů z ANO slýchám, že nevědí, kdo všechno bude používat F-35. Tak nejen pro ně - budou ji používat až na pár výjimek prakticky všichni. Víte proč, pane předsedo Babiši? Protože F-35 je nejoblíbenější holka v Alianci! Věřím, že vám to bude můj osobní dárek připomínat,“

Stranou ponechme , že výraz „holka“ je sexistický a vlastně i ageistický (poukazuje nejen na pohlaví, ale i nízký věk) a pro slovník první dámy české armády nevhodný.

Nejdražší nákup

Pojďme k jádru věci - Nákup 24 amerických letounů páté generace za neuvěřitelných sto padesát miliard korun schválila Fialova vláda loni v září. Experti varují, že to může být ve finále ještě více, například 180 miliard.

Nicméně i kdyby to bylo pouze a jen za zmíněných 150 miliard , tak jde o nejdražší český armádní nákup.

První stroje by do ČR měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou až v roce 2035. I laika napadne: nebudou ty letouny v roce 2035 již trochu zastaralé? Bohužel se nám nepodařilo vyjednat, abychom za ně zaplatili až v roce 2035. Velká škoda.

Pro informační komplexnost dodejme, že F-35 má nahradit dnešní švédské stíhačky Gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně. Což je cca 17 miliard za deset let.

Každý daňový poplatník se musí otázat - máme na to? Sto padesát miliard, v časech kdy nemáme ani 20 miliard na valorizace penzí pro seniory a invalidy?

Satirik by dodal, zatímco Gréta presumovala konec světa na rok 2029, my budeme kupovat stíhačky pro rok 2035?

K čemu nám budou zbraně na mrtvé planetě, táži se ironicky na závěr.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz