Hlavní obsah
Knihy a literatura

V Brně dnes startuje MAČ - největší evropský festival autorského čtení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Mám radost, že v Brně (a vlastně i dalších středoevropských městech - viz níže) dnes začíná další ročník prestižního MAČ .

Článek

Připomeňme, že vlivný středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení vznikl v roce 2000 v Brně (založil ho tehdy mladé duo vydavatelů - Petr Minařík a Pavel Řehořík)  a v průběhu času se rozšířil i do dalších měst. A stal se, i díky veřejné podpoře mj. od JMK a města Brna - největším evropským festivalem autorského čtení.

V roce 2024 probíhá v Brně, Ostravě, Košicích, Prešově, Bratislavě a Lvově.

Co nás čeká letos?

MAČ zahrnuje dvě fundamentální programové linie: jedna z nich, domácí, reprezentuje literatury pořadatelských zemí, druhá písemnictví země, která je v daném roce čestným hostem. Letos je jí vzdálený Tchaj-wan.

MAČ každoročně zahajuje 1. července v Brně a pak se po jedenatřicet dní nepřetržitě stěhuje z jednoho pořadatelského města do druhého.

Hlavní program denně nabízí dvě autorská čtení: čestného hosta a zástupce domácí linie.

Takže v každém městě se koná 2 × 31 čtení (červenec má 31 dnů) - takže neskutečných 62 autorských čtení v každém městě. Takže 6 × 62 čtení po celé střední Evropě. Neskutečné!

Pro informační komplexnost dodejme přesná místa zmíněných autorských čtení:


Brno – Divadlo Husa na provázku, 
Zelný trh 9;


Ostrava – Provoz u řeky – klub Brno,
Kostelní 24;


Košice – Záhradné kino,
v pasáži medzi Hlavnou 80
a Mäsiarskou 37;


Prešov – Hudobný klub Sromoradie,
Kmeťovo stromoradie (oproti schodom SOŠ Pedagogická);


Bratislava – Zičiho palác,
Ventúrska 265.

Kdy? Každý červencový den!

Ano správně čtete, úplně každý den včetně sobot a nedělí, a dokonce i v pondělí. To by se v Praze nezvládlo, kdepak. (Laskavá moravská nadsázka.)

A kdo bude letos vlastně číst - od M. Švandy přes M. Fahnera či J. Zajíčka až po třeba Wu Ming-yi či mistra magického asijského realismu Tchung Wej-ke až k P. Tomešovi mistrovi brněnského humorného fejetonu.

Pozor, celý (nekonečný) seznam autorů zde - https://www.autorskecteni.cz/

Osobní vsuvka na závěr :

Mé čtvrtstoletí s MAČem.

Jak jsem psal výše, 1. 7. začíná další ročník MAČ!

Statistika MK ČR (kam se hlásí účasti kvůli grantům a dotacím) hovoří jasně… Navštívím jako jediný divák všech 25. ročníků. Nikdo jiný už takový prostě v EU nežije.

Někdo namítne, že P.Minařík a P. Řehořík je viděli také, ale to jsou pro pět ran do literární čepice „zaměstnanci - pořadatelé“, takže nikoliv ryzí diváci. Takže zde mimo soutěž. Masér či trenér také nemůže dostat cenu za nejlepšího hráče na EURO. Tím jím samozřejmě nebereme jejich obří zásluhy o vznik a trvání zmíněného prestižního festivalu.

A stejně tak pan J. Zajíček z Brna-Líšně, který sice též navštívil všechny ročníky, a často sršel nevídanou aktivitou nejen na baru, ale i v diváckém poli, ale letos se z něj stane prachsprostý účinkující (nadto není to poprvé, již tam v minulosti též vystupoval, tedy na jevišti, ne v hledišti), což ho samozřejmě diskvalifikuje v boji o žlutý trikot Tour de MAČ - ryzího diváka. Přirozeně Pepa to je držák a dobrý duch MAČ, ale v této kategorii je prostě out, sorry Pepo.

---------------

Ať žije MAČ největší evropský festival autorského čtení. (Nejen v EU, ale v celé Evropě!)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz