Hlavní obsah
Názory a úvahy

PoVelikonoční rozjímání – existuje posmrtný život?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman

Existuje posmrtný život?

Jelikož v posledních týdnech zemřelo několik mých přátel, známých, ale i třeba dávných spolužáků, téma nemůže být jiné. Posmrtný život.

Článek

Velikonoce přinášejí do našich životů zvláštní smíšené pocity. Na jedné straně slavíme obnovu a naději, symbolizovanou vzkříšením Ježíše Krista. Což některým z nás poskytuje jistotu, že existuje něco většího (dalšího) než náš samotný fyzický život.

Na druhé straně se můžeme ocitnout i v rozpacích, když přemýšlíme o podstatě a smyslu posmrtného života. Někteří lidé se dokonce posmívají těm, kteří se o téma posmrtného života zajímají. Ale zpravidla tím jen maskují svůj strach ze smrti a svého konce.

Samé otazníky

Otázka existence posmrtného života nás většinou provází celým životem. Je to otázka opravdu nelehká, zatím ji nerozluštil ani ten televizní detektiv v baloňáku.

Zatímco někteří pozemšťané nalézají svou víru pevně zakotvenou v náboženství, jiní se spoléhají na racionální úvahy anebo filozofické teorie. Existuje nepřeberné množství názorů na tuto otázku.

Církve, žel, většinou zklamávají, na jasné dotazy věřících, kde a jak probíhá posmrtný život nedokáží srozumitelně odpovědět. Laik by skoro řekl, že nemají s Bohem/Bohy aktuálně žádný kontakt. A možná ho neměly nikdy, kdo ví.

Naděje

Někteří lidé se utěšují myšlenkou, že posmrtný život může být podobný současnému, ale bez bolesti a utrpení. V této představě by duše nalezla mír a vyrovnanost, nezávisle na fyzickém těle.

Jiní věří v reinkarnaci, cyklický proces, ve kterém duše opakovaně inkarnuje do nových těles, aby prošla různými zkušenostmi a životy.

Pro některé je posmrtný život jen metaforou pro vliv, který zanecháme za sebou po naší smrti – v podobě našich děl, fejetonů, obrazů, písniček, vzpomínek a odkazů, které přetrvaly čas a ovlivňují životy druhých. Tento pohled zdůrazňuje důležitost našeho pozemského působení.

Naopak jeden nejmenovaný docent/ka z největší univerzity ve druhém největším českém městě pojmenované po prvním československém prezidentovi s oblibou říkával - Nechci dosáhnout nesmrtelnosti svou prací, chci jí raději dosáhnout tím, že nezemřu…

Posmrtný život možná (ne)existuje

Nemůžeme však přehlížet ani skeptický pohled, který tvrdí, že posmrtný život je pouhým přáním lidské mysli, snem vyvolaným strachem z neznáma. Zmíněnému pohledu nahrává i absence věrohodných empirických důkazů o existenci posmrtného života.

Jak probíhá posmrtný život, pokud vůbec existuje?

Neříkejte, že jste si tuto otázku také nepoložili.

Odpověď na tuto otázku zůstává záhadou, kterou nedokážeme zcela rozluštit. Někteří věří, že duše putuje do jiných dimenzí či světů, kde čeká na další duchovní rozvoj nebo odměnu. Jiní si představují nesmrtelnost v podobě nekonečného poznávání.

Přestože můžeme a chceme diskutovat o existenci posmrtného života, může být největší výzvou a klíčem právě víra.

Tedy víra ve světlo, které nám svítí v nejtemnějších okamžicích. Víra, že život má hlubší smysl, než který jsme schopni okamžitě pochopit.

Pro pět ran do kostela, třeba jsou to právě Velikonoce, který nám připomínají, že i přes všechny výše (ne)zmíněné nejistoty a otazníky, můžeme najít naději.

-----------------

P.S. - Pokud máte nějaké zprávy od zemřelých, jak a kde probíhá posmrtný život, napište je popřípadě do komentářů. Děkujeme.

------------------------

autorský text - Sváteční glosa brněnského právníka a publicisty z Brna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz