Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda slibovala, že nebude zvedat daně, tak navýšila daň z nemovitosti o 80 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Glosa k aktuálnímu dění v Česku.

Článek

Nezapomeňme na jednu neradostnou věc, do konce května nutno zaplatit daň z nemovitosti. I když v rámci etické infrastruktury si to vláda ani nezaslouží, jelikož lidem de facto lhala.

Ačkoliv před volbami vládní strany, včetně dnešního premiéra Fialy slibovaly, že nebudou zvedat daně. Nestalo se tomu tak.

Lidé jsou zklamaní, že politici neplní své sliby. Mnozí si i říkají, má cenu vůbec chodit k volbám, když už i pravicové strany zvedají daně?

Vládní konsolidační balíček, následně schválený ve sněmovně pětikoaliční 108člennou mašinou, přinesl od 1. ledna 2024 zvýšení daně z nemovitých věcí o neskutečných 80 procent!

Takže z každé doposud placené tisícikoruny se stává hned 1800 korun ročně. Vlastně každoročně, jelikož je nad slunce jasné, že daň jen tak snížena nebude.

Pro informační komplexnost dodejme, že Češi a Češky vlastní jedno z nejvyšších procento nemovitostí v Evropě.

Častokrát jsem se při neformálních diskuzích s cizinci setkal s nehraným údivem, že i lidé z nižší střední třídy u nás vlastní dům či byt. O rekreačních chatách a chatičkách nemluvě. Proto byla daň z nemovitosti logicky poměrně nízká, platí ji mimo jiné i osamělí senioři a nízkopříjmové domácnosti.

V Česku i sekretářka z fakulty nebo prodavač/ka z lahůdek má vlastní byt, to u nás žijí středostavovští zaměstnanci většinou v nájmu, podivovali se v dobrém zejména Západoevropané při návštěvách Brna.

Poučení - sice mnohdy nemáme tak kvalitní auta, elektroniku či tolik zbytného značkového oblečení a obutí, ale za to máme vlastní byty a domky, na to bychom měli být hrdí. A neustále se v komparaci s bývalými „Zápaďáky“ nepodceňovat.

Naivita nájemníků

Někdo méně přemýšlivý si řekne, jen ať vlastníci platí, mne se to netýká, já si žiju v nájmu, a třeba si jezdím na drahé dovolené a kupuji drahé botičky.

Avšak chyba lávky! Vlastníci bytů a domů prostě zvýšenou daň (o 80 %) většinou logicky, dříve či později, promítnou do nájmů. A nikdo se jim nemůže divit.

Ergo kladívko, proč by majitel měl platit zvýšenou daň ze svého? Nechápu. Číšník nebo majitel hospody taky neplatí za hosty DPH z guláše nebo spotřební daň ze starobrněnského piva.

Obce jsou v tom nevinně

Někteří provládní mudrlanti mlží, že prý daň z nemovitostí zvedly obce. To ovšem není pravda. Obce sice inkasují výnos z této nemravné daně, ale zvedl ji zákonem stát a vláda. A jak ví i středoškoláci, zákony v Česku schvaluje a mění Parlament ČR (PSP a Senát), nikoliv obce či kraje. A kdo má v dnešním Parlamentu většinu…?

Přeji pevné nervy s dnešní vládou, která tak ráda zapomíná na své předvolební sliby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz